Ένα υπό κατασκευή τέμενος καταλήφθηκε επί πολλές ώρες σήμερα από ακροδεξιούς διαδηλωτές στο Πουατιέ, στην κεντρική Γαλλία, μια ενέργεια που χαρακτηρίστηκε "υποκίνηση μίσους" από τη γαλλική κυβέρνηση και η οποία εξόργισε τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας.

Γύρω στις 5:45 τα ξημερώματα, περίπου 70 άτομα εισέβαλαν στο χώρο, ένα μεγάλο γκρίζο κτίριο με μιναρέ στο προάστια του Πουατιέ. Ανέβηκαν στη στέγη και κρέμασαν δύο πανώ: ένα με την ονομασία της οργάνωσής τους, της Generation identitaire (Γενιά της Ταυτότητας) και άλλο ένα με τη φράση "Ο Κάρολος Μαρτέλος νίκησε τους Άραβες στο Πουατιέ το 732".

Το μεσημέρι οι καταληψίες δέχτηκαν να αποχωρήσουν. Τέσσερις από αυτούς, οι οργανωτές της διαδήλωσης, τέθηκαν υπό κράτηση, όπως ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.

Από τη Μανίλα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο "αυτήν την πρόκληση που αποκαλύπτει ένα απαράδεκτο θρησκευτικό μίσος". "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε την ενέργεια της οργάνωσης και ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.

Η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι κατηγορίες της "πραγματοποίησης διαδήλωσης χωρίς άδεια, πρόκλησης ρατσιστικού μίσους, συμμετοχής σε οργάνωση με σκοπό την καταστροφή περιουσίας". Η κατηγορία της "κλοπής και καταστροφής ξένης περιουσίας" αφορά τα περίπου δέκα χαλάκια προσευχής που οι νεαροί ανέβασαν στη στέγη και τα οποία καταστράφηκαν από τη βροχή.

"Το Πουατιέ έχει σοκαριστεί", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Αλέν Κλαές, σημειώνοντας ότι οι νεαροόι ήρθαν απ' όλη τη Γαλλία και ήταν πολύ καλά οργανωμένοι. Από την πλευρά τουο, το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας (CFCM) εξέφρασε την αγανάκτησή του και "τη βαθιά ανησυχία του για αυτό το νέο είδος βίας κατά των μουσουλμάνων".

 

protothema.gr