Τα μέτρα λιτότητας στην ευρωζώνη είναι αναπόφευκτα, όμως οι χώρες μπορούν και πρέπει να αντισταθμίζουν με μεταρρυθμίσεις που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Luc Coene, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες για την ευρωζώνη, ο Coene «προκλήθηκε» από τον οικονομολόγο Paul Grauwe, του London School of Economics, ο οποίος δήλωσε ότι οι νομοθέτες θα πρέπει πρώτα απ\’ όλα να προωθούν την ανάπτυξη και όχι να την περιορίζουν.

«Το να σκεφτείς ότι η λιτότητα θα μπορούσε να αποφευχθεί είναι αφελές. τα επιτόκια θα αυξάνονταν ακόμα περισσότερο απ\’ όσο αυξήθηκαν», δήλωσε ο κ. Coene, ο οποίος είναι επίσης διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου.

Όπως επισήμανε, οι κυβερνήσεις στην περιοχή της ευρωζώνης, που έχουν «κολλήσει» στην κρίση χρέους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα με την προώθηση των σκληρών μέτρων λιτότητας.

«Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει αυτό νωρίτερα. Θα μπορούσε να είχε αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των περικοπών», σημείωσε.

Ερωτηθείς πως βλέπει να εξελίσσεται η κατάσταση της Ισπανίας, ο κ. Coene δήλωσε πως η χώρα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει βοήθεια από τον ESM. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο ότι θα πυροδοτήσει αγορές ομολόγων. «Θα κάνουμε μια αξιολόγηση. Δεν υπάρχει αυτόματος σύνδεσμος μεταξύ του ενός και του άλλου», σημείωσε.

Ο ίδιος εκτίμησε πως έχουν τεθεί οι «θεμέλιοι λίθοι» για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. «Υπάρχει το ερώτημα του αν θα επιταχύνουμε ή θα επιβραδύνουμε. όμως η πολιτική βούληση είναι εκεί».

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook