Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει το πιο δύσπιστο κοινό της, αυτό των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχει τους επώδυνους δημοσιονομικούς στόχους της.

Όπως, επισημαίνει το Reuters, το ταξίδι της Μέρκελ στο Μόναχο, για να συναντηθεί με τους Βαυαρούς κυβερνητικούς εταίρους της, σε άλλες εποχές θα έμοιαζε με βόλτα στη φωλιά του λιονταριού γιατί συχνά η προσέγγιση της CSU στην κρίση της ευρωζώνης κλίνει προς τον ευρωσκεπτικισμό.

Ωστόσο, στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος, την Παρασκευή και το Σάββατο, οι Βαυαροί υιοθέτησαν πιο ήπιους, πιο συμβιβαστικούς τόνους απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, ανατρέποντας τις θέσεις που υποστήριζαν έως και πριν από έναν μήνα.

«Αν κάναμε τα στραβά μάτια όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ, τότε πρέπει να κάνουμε και πάλι τα στραβά μάτια. Το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο αν δεν το κάναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Χανελόρε Γκάμπορ, δήμαρχος του Γκάρχινγκ, πόλης στα βόρεια του Μονάχου.

Το CSU τηρούσε επί μήνες ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, γεγονός που συνιστούσε άλλον έναν πονοκέφαλο για την Γερμανίδα καγκελάριο στην προσπάθειά της να στείλει ένα ενιαίο, ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό και στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, είχε ζητήσει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κάλεσε την Αθήνα να αρχίσει να πληρώνει τους μισούς μισθούς και συντάξεις σε δραχμές ώστε να διευκολύνει τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Η καγκελάριος, που έγινε θερμά δεκτή, προσπάθησε να αποφύγει να μιλήσει για το θέμα της Ελλάδας και επέλεξε να εξαπολύσει επίθεση στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το μεγάλο αντίπαλό της στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πάντως κέρδισε τις επευφημίες των συνέδρων όταν δήλωσε ότι οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, ασκώντας το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, επέδειξαν τις αξίες και τις ελευθερίες που καθιστούν σπουδαία την Ευρώπη.

«Εγώ η ίδια περίμενα 34 χρόνια για να διαμαρτυρηθώ. Πώς να παραπονεθώ επειδή οι άνθρωποι διαμαρτύρονται;» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στα χρόνια που έζησε στην Ανατολική Γερμανία, πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

To Reuters σημειώνει ότι νέα μέλη του κόμματος θεωρούν ότι η σκληρή γραμμή για το ελληνικό ζήτημα απέδωσε. «Μερικές φορές πρέπει να πούμε σκληρά λόγια για να μην χαθεί το μήνυμα», λέει ένας 29χρονος επιχειρηματίας και προσθέτει ότι χάρη στο CSU «οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να έχουν μόνο απαιτήσεις. Φυσικά τώρα θα δείξουμε αλληλεγγύη αν οι Έλληνες δείξουν απτά αποτελέσματα».

Πολιτική συμμαχία

Οι Βαυαροί του CSU –πολίτες ενός ισχυρά εξαγωγικού αλλά και δημοσιονομικά τακτοποιημένου και ισοσκελισμένου κρατιδίου– σε αντίθεση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, έχουν υιοθετήσει «πολιτική οδηγία» με την οποία ζητά να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός με τον οποίο όποια χώρα επιθυμεί θα μπορεί να φύγει από το ευρώ. Ζητά επίσης να δοθούν μεγαλύτερες εξουσίες στη Bundesbank εντός του πλαισίου της ΕΚΤ.

Μαζί δε με τους Χριστιανοδημοκράτες, παρά τις διαφορές τους, φαίνεται ότι έχουν σχηματίσει συμμαχία που θα τα βοηθήσει αμφότερα στις προσεχείς εκλογές.

Η Μέρκελ χρειάζεται το CSU ώστε να παραμείνει ενωμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός της ενώ ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, χρειάζεται την Μέρκελ καθώς στη Βαυαρία θεωρούν ότι εκείνη είναι σε θέση να βρει λύσεις στην κρίση. Μάλιστα, η δημοτικότητα της καγκελαρίου στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από του Ζέεχοφερ.

«Τα μέσα ενημέρωσης λένε σήμερα ότι το CSU συμπεριφέρεται σαν γατάκι και δεν θέλω να διαταράξω αυτήν την εντύπωση τώρα» είπε ο Ζεεχόφερ ενώ νωρίτερα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει επιπλέον χρόνο που χρειάζεται για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις: «αν η έκθεση της τρόικας περιλαμβάνει μια πρόταση για περισσότερο χρόνο, θα το συζητήσουμε», είπε στο περιθώριο του συνεδρίου.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook