Σε κοινή τους συνέντευξή στην γερμανική Süddeutsche Zeitung, επιφανείς οικονομολόγοι προειδοποιούν για κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός, Μίχαελ Μπούρντα από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και ο Χανς Βέρνερ Ζιν πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου, διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο τι πρέπει να γίνει για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά συμφωνούν ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί να οξυνθεί.

Εάν η Ελλάδα βγει έστω προσωρινά από την Ευρωζώνη, «αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη επιλογή και θα έλθουμε αντιμέτωποι με την απειλή ενός οικονομικού χάους», είπε ο Αμερικανός οικονομολόγος, ενώ ο Χανς Βέρνερ Ζιν στηρίζει αυτή την επιλογή.

Πάντως και οι δύο οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μάλιστα, ο Χανς Βέρνερ Ζιν τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» και του ισπανικού χρέους.

O κ. Ζιν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δίνεται μάχη σε δύο μέτωπα. Αυτό της τρέχουσας κρίσης, που χρειάζεται όλο και περισσότερα κεφάλαια, και αυτό της δομικής κρίσης, το οποίο αντιμετωπίζεται με μεταρρυθμίσεις και είναι πολύ πιο δύσκολο.

Την ίδια ώρα, οι Φιλελεύθεροι σύμμαχοι της καγκελαρίου Μέρκελ υιοθετούν και πάλι αυστηρή ρητορική προς την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ υπενθυμίζει ότι η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί μόνον εφόσον σημειωθεί πρόοδος τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό η έκθεση της τρόικα θα είναι καθοριστική, τονίζει.


protothema.gr