Ενεργό συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προβλέπει το σχέδιο του πρωθυπουργού, αμέσως μετά την ψήφιση των νέων μέτρων, όπως άλλωστε ζητά και το Eurogroup.

Όπως αναφέρει το \”Έθνος της Κυριακής\”, προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των γνωστών δύσπιστων του κοινοτικού Βορρά, θα ζητηθούν εκ νέου υπογραφές από το σύνολο των κυβερνητικών εταίρων, από τους οποίους θα ζητείται η ρητή και κατηγορηματική δέσμευση σχετικά με την υποστήριξή τους στη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων.

Οι Βρυξέλλες δηλώνουν όμως πεπεισμένες ότι προκειμένου να βελτιωθεί το κυβερνητικό έργο, να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός και εύρυθμη λειτουργία, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα πρέπει να αναλάβουν ρόλους αντιπροέδρων στην κυβέρνηση.

Κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το θρίλερ των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών για κάθε απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς δημιουργεί συνεχή προσκόμματα στην ταχεία και αποτελεσματική προώθηση του έργου της κυβέρνησης, η οποία, κατά κοινή παραδοχή, δεν έχει την πολυτέλεια της κωλυσιεργίας και της αναβλητικότητας.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται με αποφασιστικό τρόπο και κυρίως με ενιαία φωνή, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν δυσλειτουργίες και αρρυθμίες.

Εξάλλου, κοινοτικές πηγές εξέλαβαν τις θετικές αναφορές του κ. Σαμαρά προς τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ως «προσκλητήριο» για τη δυναμική ένταξη τους -με πολιτικά πρόσωπα κύρους- στην κυβέρνηση σε μια αποστολή, η οποία είναι «πάνω από όλα εθνική που αφορά τη διάσωση της χώρας με την παραμονή της στο ευρώ».

Το δίλημμα Βενιζέλου – οι προϋποθέσεις Κουβέλη

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανή, παρότι στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου το διαψεύδουν επισήμως.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα «χαρτιά» του, αν και το επιτελείο του στοιχηματίζει ότι θα αποδεχθεί, εφόσον έχει την ίδια στάση και ο Φ. Κουβέλης στην αντίστοιχη πρόταση από τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά. Στα ατού εφαρμογής αυτού του μοντέλου, υπολογίζεται ότι θα μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν οφέλη από μια αποτελεσματική αν και δύσβατη πορεία και να συμμετέχουν στην κυβερνητική επιτροπή που δίνει το δικαίωμα της άμεσης συναπόφασης και του καθημερινού ελέγχου των υπουργείων.

Στο \”στρατόπεδο\” της ΔΗΜΑΡ, δεν έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, καθώς και η ανάληψη καθηκόντων αντιπροέδρου από τον Φ. Κουβέλη σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, όπως αναφέρουν κύκλοι του κόμματος στην εφημερίδα.

Χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη εάν τεθεί θέμα ανασχηματισμού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό που προέχει για τη ΔΗΜΑΡ, είναι η εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή, η επιμήκυνση του προγράμματος, η θεσμοθέτηση της «ρήτρας αντικατάστασης μέτρων» και η κατανομή των μέτρων σε βάθος τετραετίας.

Οι αλλαγές στα υπουργεία. Ποιοι μένουν, ποιοι αποχωρούν

Σύμφωνα με πληροφορίες του \”Έθνους\”, οι αλλαγές θα επικεντρωθούν στα υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα των Ελλήνων, αλλά και εκεί όπου οι πιέσεις για διαρθρωτικές αλλαγές είναι έντονες.

Προβληματική είναι η κατάσταση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο πρωθυπουργός δεν έχει αντίρρηση, τον κύριο Μανιτάκη να διαδεχθεί πρόσωπο από τη ΔΗΜΑΡ, με την περίπτωση του κ. Γ. Πανούση να θεωρείται πιθανή.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, άπαντες αναμένουν την εξέλιξη της πορείας της υγείας του κ. Αντ. Ρουπακιώτη. Και εδώ ο κ. Σαμαράς δεν έχει αντίρρηση, την ευθύνη του χαρτοφυλακίου να συνεχίσει να έχει η ΔΗΜΑΡ.

Αλλαγή είναι πιθανόν να υπάρξει και στο υπουργείο Ναυτιλίας, με τον Αδ.Γεωργιάδη να επιστρέφει στην κυβέρνηση, εάν αρθεί το βέτο του Φ. Κουβέλη.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Φίλιππος Σαχινίδης προορίζεται όπως ακούγεται, για αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο στον ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Η Φώφη Γεννηματά, πρόσωπο εμπιστοσύνης του Ευ. Βενιζέλου, εκτιμάται ότι θα προταθεί για θέση κλειδί σε θεσμικό υπουργείο.

Πολύ πιθανή θεωρείται η υπουργοποίηση του νυν Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη, ενώ στην \”πράσινη λίστα\” είναι και ο μοναδικός βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης και ο Τάκης Ρήγας από τις Κυκλάδες.

Στη ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας του κόμματος, Σ. Λυκούδης, θεωρείται πιθανός για τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Το μέλος της ΕΕ, Δ. Χατζησωκράτης, συζητείται για τη θέση υφυπουργού σε παραγωγικό υπουργείο (Ανάπτυξης ή Περιβάλλοντος).

Έντονα συζητείται ακόμα η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Ν. Τσούκαλη, για τη θέση του αναπληρωτή ή υπουργού Εσωτερικών, του δεύτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Β. Οικονόμου, στη θέση του υφυπουργού στο υπ. Εθνικής Άμυνας ή στο υπουργείο Παιδείας και η τοποθέτηση του κ. Γ. Πανούση σε υπουργείο.

Ακόμη, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, να προταθεί από την ηγεσία του κόμματος στα μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, Γ. Κακουλίδη και Β. Ζορκάδη, να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook