Με σημαίες του Λιβάνου και της «ελεύθερης» Συρίας και υπό την ισχυρή παρουσία αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων έχουν συρρεύσει χιλιάδες κόσμου στο κέντρο της Βηρυτού για την κηδεία του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της λιβανεζικής αστυνομίας Ουισάμ αλ Χασάν, ενός από τα οκτώ θύματα της επίθεσης της Παρασκευής.

Ανάμεσα στα πλακάτ που στρέφονταν κατά της Δαμασκού, δεν έλειπαν και εκείνα που ζητούσαν -όπως έκανε η αντιπολίτευση- την παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των σεκταριστικών εντάσεων με φόντο τον εμφύλιο στη Συρία.

Το επίκεντρο είναι η Πλατεία Μαρτύρων στη Βηρυτό, όπου βρίσκεται το φέρετρο του σουνίτη αλ Χασάν καλυμμένο με τη σημαία του Λιβάνου. Γύρω από την πλατεία έχουν στηθεί οδοφράγματα και βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και αστυνομικού επιτηρούν τις εκατοντάδες κόσμου που συρρέουν στο σημείο.

Ο ηγέτης της λιβανεζικής αντιπολίτευσης, Σαάντ Χαρίρι και ο ηγέτης των Δρούζων Γουαλίντ Τζουμπλάτ είχαν κατηγορήσει ανοικτά τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ότι κρύβεται πίσω από την βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και κάλεσαν την κυβέρνηση του Λιβάνου να παραιτηθεί, θεωρώντας την κυβέρνηση συνολικά και τον ίδιο το Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι υπεύθυνους «για το αίμα του Χάσαν και το αίμα των αθώων που σκοτώθηκαν».

Ανάμεσα στις σημαίες που κυμάτιζαν το μεσημέρι της Κυριακής στο πλήθος στους δρόμους ήταν, εκτός από τη σημαία του Λιβάνου, η μπλε σημαία του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος και οι αντικαθεστωτικές σημαίες της Συρίας. Δεν έλειψαν και πλακάτ που καλούσαν τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Μικάτι να παραιτηθεί, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι θρησκευτικές κοινότητες στο Λίβανο είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε εκείνες που υποστηρίζουν τον Άσαντ στη διαμάχη στη Συρία και σε όσες τάσσονται με το πλευρό των Σουνιτών Σύριων αντικαθεστωτικών. Και αυτό παρά τις προσπάθειες του Μικάτι να κρατηθεί «απόσταση» από τα τεκταινόμενα στη Συρία και να μην διαχυθεί η αντιπαράθεση με σεκταριστικό «πρόσημο» και στο Λίβανο.

Ο Μικάτι ανέφερε το Σάββατο ότι είχε προσφέρει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν ώστε να ανοίξει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Λιβανέζος πρόεδρος του ζήτησε όμως να παραμείνει στο αξίωμα για να βρεθεί διέξοδος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook