Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Κυριακής αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να κλείσουν και τα τελευταία θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά» είπε εξερχόμενος ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ ευχαρίστησε Βενιζέλο και Κουβέλη για τη συμβολή τους.

Στην τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης.

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα κυμαίνονται από 2% έως 35% αναδρομικά από 1η Αυγούστου, οι μισθοί στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και αναμένεται να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ το μήνα.

Επίσης, προβλέπεται κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καθώς και πολλών επιδομάτων.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, η συμφωνία προβλέπει κατάργηση των δώρων και επιβολή νέας εισφοράς από 3% έως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, ενώ δεν αλλάζει η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.

Τέλος, καθιερώνεται «πόθεν έσχες» και αποτυπώνεται η περιουσία όλων των πολιτών που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Το «πόθεν έσχες» θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook