Υστερα από έξι και πλέον ώρες ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εν όψει και των τελευταίων διαβουλεύσεων με την τρόικα. Οικονομικό επιτελείο και οι υπουργοί Εργασίας Γιάννη Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης επεδίωξαν να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα για να προχωρήσει η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα πρέπει να παραδώσει την έκθεση της προκειμένου στο Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε «είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία με την τρόικα». Απλό την πλευρά του ο υπουργός Οικομομικών Γιάννης Στουρνάρας στο θέμα των εργασιακών επεσήμανε: «Γίνεται διαπραγμάτευση. Θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες».

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας περιέγραψε το περιεχόμενο της σύσκεψης: «Εγινε ένας πολύωρος συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup υπό τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ την προσεχή Παρασκευή, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν το γνωρίζουμε ακόμα... Δεν νομίζω την Παρασκευή, δεν νομίζω».

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», πριν από τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής και τα καλά λόγια που ακούστηκαν για την Ελλάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η τρόικα είχαν ήδη δώσει τα χέρια.

Στην τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια, «ψαλίδι» στα δώρα στο Δημόσιο, αλλά και αύξηση κατά δύο χρόνια στα όρια συνταξιοδότησης.

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα κυμαίνονται από 2% έως 35% αναδρομικά από 1η Αυγούστου, οι μισθοί στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και αναμένεται να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ το μήνα.

Επίσης, προβλέπεται κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, καθώς και πολλών επιδομάτων.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, η συμφωνία προβλέπει κατάργηση των δώρων και επιβολή νέας εισφοράς από 3% έως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, ενώ δεν αλλάζει η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.

Τέλος, καθιερώνεται «πόθεν έσχες» και αποτυπώνεται η περιουσία όλων των πολιτών που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Το «πόθεν έσχες» θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

tanea.gr