Σενάρια για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξετάζουν οι ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως βάσει του καταστατικού του ΔΝΤ, προκειμένου να παρέχει στήριξη το Ταμείο θα πρέπει να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος της εκάστοτε χώρας σε βάθος 12 μηνών, αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους της.

Στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Eurogroup Working Group με βασικό θέμα την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ που προκύπτει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016, αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Der Spiegel το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συμφωνία με τους επενδυτές κατόχους των ελληνικών χρεογράφων.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα θα δανεισθεί χρήματα από τον ESM προκειμένου να επαναγοράσει ομόλογα της σε τιμές αγοράς. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με αγορές ομολόγων 10 δισ. ευρώ, θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισ. ευρώ.

Πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε χθες εικοτολογίες τις πληροφορίες του Der Spiegel, επαναλαμβάνοντας πως η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την έκθεση της τρόικα

Άλλες πληροφορίες φέρουν την τρόικα να εισηγείται τη μετάθεση για το 2022 της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, αντί του 2020, ή την φέρνουν να προτείνει να αγοράσει ο EFSF ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν έως το 2016.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook