Ο ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το χαράτσι που πληρώνεται των λογαριασμών της ΔΕΗ θα οριστικοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη με τη διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας.

 Ο κ. Μαυραγάνης με τους κ.κ. Α. Βεσυρόπουλο από τη Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά θα αποφασίσουν για τα χαρακτηριστικά του φόρου που θα καταργήσει το χαράτσι και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ενιαίος φόρος θα έχει κλιμακωτούς συντελεστές και χαμηλό αφορολόγητο όριο.

Ο φόρος θα επιβληθεί από το 2013 σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και σε αγροτεμάχια και υπολογίζεται πως θα αποφέρει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέο φόρου ακινήτων θα έχει πολλά κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν ακόμη μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Η πρώτη προβλέπει μείωση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για το ΦΠΑ στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας. Η δεύτερη προβλέπει αφορολόγητο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.).

 

in.gr