Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με εισαγωγή και κριτηρίου υψομέτρου για τους δικαιούχους παράλληλα με τα υφιστάμενα γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια θα γίνει άμεσα υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, πως η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου αποτελεί απλώς εισπρακτικό μέτρο, ο υπουργός επέμεινε πως «το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό – και τις μόνες εισπράξεις που αναμένουμε, είναι από την πάταξη του λαθρεμπορίου».

«Η πολιτική σας είναι απαράδεκτη – και θα γίνει αιτία να παγώσει κόσμος, τόσο στις πόλεις όσο και στο βουνό» υποστήριξε η Νάντια Βαλαβάνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε δε ότι «το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμου είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης. Το μέτρο της εξίσωσης των φόρων κατανάλωσης, θα οδηγήσει σε συνολικότερη μείωση των κρατικών εσόδων, λόγω της προβλεπόμενης μείωσης της ζήτησης. Όσο υπάρχει το ναυτιλιακό πετρέλαιο, το παράθυρο του λαθρεμπορίου θα γίνει ορθάνοιχτη πόρτα».

Ο υπουργός στην απάντησή του επισήμανε ότι «εξισώνουμε τους φόρους στο 80% του φόρου για το πετρέλαιο κίνησης. Παρακάτω δεν μπορούμε λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επειδή ωστόσο το λαθρεμπόριο είναι μέρος του συνολικού προβλήματος, έχω ζητήσει να μου διαβιβαστούν τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν πλήρως οι διατάξεις για την πάταξή του, όπως το σύστημα ελέγχου εισροών και εκροών στις αποθήκες πετρελαιοειδών, η τοποθέτηση GPS στα μέσα μεταφοράς κλπ.».

Εισφορά στο ΤΕΕ

Με αφορμή τη συζήτηση για την κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς στο ΤΕΕ, του 2% της αμοιβής των μηχανικών και του 0,2% από τα ποσά που καταβάλλονται στους αναδόχους των δημοσίων έργων, ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε πως θα υπάρξει μελέτη αντικατάστασης των φόρων υπέρ τρίτων, από επιχορηγήσεις «όπου
χρειάζεται».

«Yποπτεύομαι πως δεν πάνε οι φόροι σ\’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά σε όποιους είχαν την δυνατότητα να πετύχουν τη θεσμοθέτησή τους μέσω άσκησης πίεσης τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γ.Στουρνάρας δέχθηκε εξάλλου εκ νέου κριτική για την τροπολογία σχετικά με το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης για τα Ατυχήματα Αυτοκινήτων, με την οποία περιορίζεται η δυνατότητα αποζημίωσης των θυμάτων σε μια σειρά περιπτώσεις (π.χ. αποζημίωση για ηθική βλάβη). Δεσμεύτηκε πάντως να επιφέρει τροποποιήσεις στην τροπολογία μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη.

Τέλος, φάνηκε δεκτικός απέναντι σε βουλευτική τροπολογία που ευελπιστεί να θέσει πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών φορέων όπου το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία, ύψους αντίστοιχου με τις αποδοχές του γ.γ. του αντίστοιχου υπουργείου – και όπου δεν διατηρεί την πλειοψηφία (π.χ. τράπεζες) να προτείνονται μειώσεις εκ μέρους του υπουργείου.

Για την τροπολογία που ανέπτυξε ο εισηγητής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο υπουργός Οικονομικών απεδέχθη πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά επιφυλάχθηκε να την εξετάσει κατόπιν κοστολόγησής της από το Γενικό Λογιστήριο.

* Το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά πλειοψηφία.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook