Το γεγονός ότι η φετινή επέτειος του ΟΧΙ συμπίπτει με μεγάλες κινητοποιήσεις κατά των νέων μέτρων λιτότητας, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να κλιμακώσει τις αντιδράσεις και να απευθύνει κάλεσμα, ώστε εκφραστεί, με αφορμή τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου η λαϊκή αντίδραση στην πολιτική των μνημονίων.

Ήδη από την Κουμουνδούρου αρχίζουν να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας ότι «η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία! Ευκαιρία για να δώσει ο λαός ένα πολύ σημαντικό, συμβολικό και άκρως επίκαιρο περιεχόμενο στη μεγάλη και νικηφόρα εθνική επέτειο! Να διακηρύξει ο λαός μας και η ελληνική νεολαία το δικό του σύγχρονο και ελπιδοφόρο ΟΧΙ!».

Το ΟΧΙ, που θέλει να στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τριπλό: «Όχι στην τρόικα με τα μνημόνια και το μαύρο πακέτο των 14 δισ. τον φασισμό, την συγκυβέρνηση».

Πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι μιλούν για «ένα μεγάλο λαϊκό, ενωτικό, ειρηνικό και αγωνιστικό λαϊκό ποτάμι παντού σε όλες τις πόλεις και τους δήμους της χώρας», απορρίπτοντας προφανώς τις όποιες εκδηλώσεις βίας.

Αλ. Τσίπρας: Λυγίζει η κυβέρνηση

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε ανοιχτή συγκέντρωση στις Σέρρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εμμέσως στις αποχωρήσεις και διαγραφές στελεχών από τα κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας, λέγοντας  «η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά λυγίζει από το βάρος των προειλημμένων δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών. Είναι μια κυβέρνηση απομονωμένη, εξαρτημένη και τρομαγμένη. Απομονωμένη από το λαό γιατί και τα τρία κόμματα που τη συγκροτούν τον εξαπάτησαν προεκλογικά και υπέκλεψαν την ψήφο του. Απολύτως εξαρτημένη από τους δανειστές και τους εγχώριους τρεμάμενους προστάτες της που είναι τα μόνα ερείσματά της. Τρομαγμένη από τις συνέπειες της υπογραφής της στο νέο Μνημόνιο».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε πάλι για θεατρινισμούς, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ έθεσε το δίλλημα «ή το Μνημόνιο ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ή το πρόγραμμα της οικονομικής και κοινωνικής κατεδάφισης που προωθείται μέσα από το Μνημόνιο ή το πρόγραμμα για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Χαρακτήρισε δε απροκάλυπτο ψέμα, προκειμένου να υποκλαπεί η ψήφος του εκλογικού σώματος, την προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για επαναδιαπραγμάτευση και απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

 

protothema.gr