Για τέταρτη μέρα βομβαρδίζεται η Λιβύη. Οι δυνάμεις του καθεστώτος συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών. Ερωτηματικά για τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Με τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροσκαφών να συνεχίζονται για τέταρτη μέρα οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δεν κάνουν πίσω και πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του καθεστώτος πιέζουν το μέτωπο με επιθέσεις στις πόλεις Μιζουράτα, Ατζνταμπίγια και Ζιντάν.

Ωστόσο, το Αl Jazeera μεταδίδει ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν μικρή επιχειρησιακή ικανότητα καθώς δεν διαθέτουν οπλισμό και διοικητική δομή. Προχωρούν σε σποραδικές επιδρομές κατά των δυνάμεων του Καντάφι και στη συνέχεια υπαναχωρούν στις θέσεις τους.

Νωρίς το πρωί συμμαχικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το Reuters, προχώρησε σε δύο επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι στην Μιζράτα.

Σε αναζήτηση λύσης για τον ρόλο του ΝΑΤΟ

Οι διαφωνίες των συμμάχων για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και το ποιος θα τεθεί επικεφαλής των επιχειρήσεων συνεχίζεται με φόντο την αποφασιστικότητα του Καντάφι να παραμείνει στην εξουσία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει ένα ρόλο- κλειδί στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει πολιτική εντολή στο ΝΑΤΟ για εμπλοκή στις επιχειρήσεις μετά και την άρνηση της Τουρκίας, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει να πάρει το τιμόνι το ΝΑΤΟ αν η αποστολή γίνει έξω από τα όρια που έθεσε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Γαλλία, που έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ καθώς πιστεύει ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην συμμετοχή των αραβικών κρατών, πρότεινε να δημιουργηθεί μία νέα πολιτική επιτροπή έξω από το ΝΑΤΟ που θα έχει την αρμοδιότητα να επιβλέπει τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ η νέα επιτροπή θα αποτελείται από τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, δηλαδή της Βρετανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Κωδική ονομασία: “Αυγή της Οδύσσειας”;

Με τις διαφωνίες και τις εντάσεις ανάμεσα στους συμμάχους για το ποιος θα τεθεί τελικά επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη να συνεχίζονται για τέταρτη μέρα ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι κάθε χώρα έχει δική της κωδική ονομασία για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αμερικανικής Διοίκησης στην Αφρική, Έρικ Έλιοτ, η ονομασία «Αυγή της Οδύσσειας» δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι άνθρωποι που ήταν αρμόδιοι για την ονομασία είχαν λίγες επιλογές στη διάθεση τους. «Αυτές οι λέξεις ξεκινούν με τα γράμματα JF-JZ, NS-NZ και OA-OF, και αυτές οι ομάδες δίνουν περίπου 60 περίεργες λέξεις» εξήγησε ο Έρικ Έλιοτ και συνέχισε «έτσι οι άνθρωποι που είχαν την ευθύνη της ονομασίας είχαν κάνει πρόσφατες ενέργειες με το NS και τελικά προτίμησαν το Ο». Έτσι η λέξη που βρήκαν από Ο ήταν η Οδύσσεια και η «Αυγή» επελέγη τυχαία γιατί αυτός είναι ο στόχος για τις κωδικές ονομασίες.

Αρκετοί, όμως, αναζητούν το νόημα και πίσω από την κωδική ονομασία των επιχειρήσεων για τους Βρετανούς που τις αποκαλούν «Επιχείρηση Ellamy». Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη κάποια εξήγηση για την επιλογή του ονόματος. Το ίδιο συμβαίνει και για την «Επιχείρηση Mobile» όπως ονόμασε τις επιχειρήσεις ο Καναδάς.

Αντίθετα, η γαλλική ονομασία «Επιχείρηση Harmattan» έχει μάλλον πιο ξεκάθαρο συμβολισμό. Σύμφωνα με την Wikipedia, Harmattan ονομάζονται οι ζεστοί και ξηροί άνεμοι που φυσούν πάνω από την Σαχάρα κυρίως κατά τους μήνες Νοέμβριο και Μάρτιο.

Αποσύρονται οι δυνάμεις της Γερμανίας από τις πτήσεις Awacs στη Μεσόγειο

Η κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε σήμερα στην πρόταση να δεσμευθεί μεγαλύτερη δύναμη της πολεμικής αεροπορίας της χώρας στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αποστολής υπό το NATO, ανέφεραν πηγές που έχουν πληροφόρηση για το θέμα αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Έως και 300 στελέχη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας πρόκειται να μεταβούν στο Αφγανιστάν και να αναλάβουν τη λειτουργία αεροσκαφών-συστημάτων εναέριας επιτήρησης και ελέγχου (AWACS) στον εναέριο χώρο του.

Η απόφαση στην οποία συμφώνησε η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πρόκειται να εγκριθεί από τη βουλή την Παρασκευή. Έχει εν μέρει στόχο την παροχή έμμεσης υποστήριξης στην εφαρμογή της επιβολής απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την αντικατάσταση των πληρωμάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών στο Αφγανιστάν.

Η Γερμανία απείχε την περασμένη εβδομάδα από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

Ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις της Γερμανίας θα αποσυρθούν από τις πτήσεις των AWACS στην Μεσόγειο, αλλά διέψευσε ότι πρόκειται για μια απευθείας \”ανταλλαγή\”. Ο ντε Μεζιέρ επανέλαβε τις γερμανικές επιφυλάξεις για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, για την οποία θα απαιτείτο η έγκριση της γερμανικής βουλής.

\”Εάν από τις αποστολές αναγνώρισης και μόνο προχωρούσαμε σε ενδεχόμενη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, θα χρειαζόμασταν την εντολή της Μπούντεσταγκ. Δεν θέλουμε να την ζητήσουμε διότι δε συμμετέχουμε σε αυτή τη στρατιωτική δράση\”, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, απηχώντας τις δηλώσεις που είχε κάνει στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Η ανάπτυξη δυνάμεων στο Αφγανιστάν αποτελεί \”ανακούφιση των πόρων του NATO και μια πολιτική ένδειξη της αλληλεγγύης μας με τη συμμαχία\”, πρόσθεσε ο ντε Μεζιέρ.

Από την πλευρά του στρατού των ΗΠΑ, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί σχετικά με το ενδεχόμενο η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη θα \”εκτρέψει\” στρατιωτικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.


real

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook