Τον κώδωνα του κινδύνου για τον εξτρεμισμό και την έξαρση των φαινομένων φασιστικής βίας στην Ελλάδα κρούουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσουν την ΕΕ για τις σοβαρές κοινωνικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μία μονοδιάστατη πολιτική λιτότητας σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.

Σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καταδίκασε τόσο τη Χρυσή Αυγή που «λειτουργεί ως παραστρατιωτικό σώμα, με τάγματα εφόδου που κακοποιούν πολίτες», όσο και το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση γιατί «αντιμετώπισε ένα νεοφασιστικό κόμμα που ο αρχηγός του χαιρετά με ναζιστικό χαιρετισμό ως ένα οποιοδήποτε κόμμα».

Η κ.Κοππά μάλιστα, όπως αναφέρει Το Βήμα, δεν δίστασε να στηλιτεύσει τη στάση τόσο του υπουργού Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη σε σχέση με το ζήτημα των αλλοδαπών παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας όσο και του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Ν.Δένδια που «δεν τιμωρεί αστυνομικούς που επιτρέπουν σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής να απελευθερώνει συλληφθέντα σε επεισόδια», αναφερόμενη στα όσα συνέβησαν έξω από το θέατρο Χυτήριο με την παράσταση «Corpus Christi».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στη σύνδεση ανάμεσα στην εφιαλτική κοινωνική πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδος με την έξαρση του εξτρεμισμού. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν στην προσπάθειά της να είναι διεθνώς ανταγωνιστική, η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει «την ψυχή της», με την Ελλάδα να είναι το πρώτο θύμα μίας Ευρώπης όπου η δημοκρατία υποχωρεί έναντι εξτρεμιστικών φωνών, σε μία ήττα ιστορικών διαστάσεων.

«Η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική της ιστορία. Η καλπάζουσα ανεργία, ιδιαίτερα εκείνη των νέων, ο αυξανόμενος παιδικός υποσιτισμός, ο πρωτόγνωρος αριθμός αστέγων και αυτοκτονιών συνθέτουν μια πολύ σκοτεινή εικόνα. Ρατσιστικές απόψεις, βίαιες συμπεριφορές και εξτρεμιστικές δυνάμεις με νεοναζιστικά χαρακτηριστικά, δεν είχαν ποτέ την παραμικρή απήχηση στην Ελλάδα. Σήμερα έχουν… Η κοινωνική συνοχή παρουσιάζει επικίνδυνες ρωγμές» σημειώνει ο κ.Κουμουτσάκος.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook