Σε απαντήσεις από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απαντά ο Τζορτζ Εντγουίσλ, γενικός διευθυντής του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, σχετικά με το σκάνδαλο Σάβιλ. Ο Εντγουίσλ υπερασπίστηκε την αντίδραση του δικτύου μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι εγείρονται ζητήματα εμπιστοσύνης.

Το BBC δέχεται επικρίσεις επειδή αποφάσισε να μην μεταδοθεί αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τον σερ Τζίμι Σάβιλ, παλιό παρουσιαστή για τον οποίο έχουν γίνει καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Ο γενικός διευθυντής του δικτύου είπε στην επιτροπή πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων ότι από τη στιγμή που ανέκυψαν οι «πολύ, πολύ σοβαρές» κατηγορίες, «έχουμε κάνει πολλά από αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε».

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ένα «ευρύτερο πολιτισμικό πρόβλημα» υπήρχε στο BBC κατά το παρελθόν. Αυτό, τόνισε, επέτρεψε στον Τζ.Σάβιλ να πραγματοποιεί τις επιθέσεις του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που έκανε ο Τζίμι Σάβιλ και το πώς συμπεριφερόταν το BBC για χρόνια -η κουλτούρα και οι πρακτικές του BBC μοιάζουν να επέτρεπαν στον Τζίμι Σάβιλ να κάνει ό,τι έκανε- θα δημιουργήσουν ερωτηματικά εμπιστοσύνης και φήμης για μας» είπε.

Τη Δευτέρα στέλεχος του BBC παραιτήθηκε, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέκρινε τον τρόπο που ενέργησε η διεύθυνσή του.

Ο Πίτερ Ρίπον, ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Newsnight, η οποία μεταδίδεται από το BBC Two, είχε «κόψει» το ρεπορτάζ που περιείχε μαρτυρίες γυναικών που κατηγορούσαν τον Σάβιλ ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά, τον Δεκέμβριο του 2011, λίγο μετά το θάνατο του διάσημου παρουσιαστή, και ενώ τα Χριστούγεννα ήταν προγραμματισμένες εκπομπές για τη ζωή του και το φιλανθρωπικό του έργο.

Οι κατηγορίες αυτές εντέλει είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του Οκτωβρίου του 2012, με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ από το ανταγωνιστικό δίκτυο ITV, το οποίο περιείχε μια σειρά συνεντεύξεων με γυναίκες οι οποίες είπαν πως ο Σάβιλ τις είχε κακοποιήσει όταν τα θύματα ήταν 12 ετών και μικρότερα -μερικές φορές μέσα στις εγκαταστάσεις του BBC.

Σύμφωνα με την αστυνομία, που έχει αρχίσει πλέον ποινικού χαρακτήρα έρευνα, τα περίπου 200 θύματα, στην πλειονότητά τους ήταν ανήλικα όταν υπέστησαν τις επιθέσεις του παρουσιαστή.

Το BBC αναγνώρισε τη Δευτέρα ότι η εξήγηση που έδωσε στο ιστολόγιό του ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Newsnight ήταν «ανακριβής και ατελής από ορισμένες πλευρές», και ανακοίνωσε ότι ο Πίτερ Ρίπον παραιτήθηκε από την θέση του, απόφαση με «άμεση ισχύ».

«Οι σημερινές εξελίξεις είναι ανησυχητικές διότι το BBC μετέβαλε ουσιωδώς την εκδοχή των γεγονότων που πρόβαλε για την ακύρωση της προβολής ενός ντοκιμαντέρ (της εκπομπής) Newsnight για τον Τζίμι Σάβιλ» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα στα οποία οφείλεται να δοθούν απαντήσεις» τόνισε.

Ο ραδιοτηλεοπτικός όμιλος έχει αρχίσει δύο ανεξάρτητες έρευνες για το θέμα που διεξάγουν ανεξάρτητες προσωπικότητες περιλαμβανομένου του Νικ Πόλαρντ, του πρώην επικεφαλής του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News.

Η αποχώρηση του Ρίπον από το κανάλι σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από τη μετάδοση από το BBC One της εκπομπής Panorama, σύμφωνα με την οποία η ακύρωση της προβολής της εκπομπής αποφασίστηκε μετά τις έντονες πιέσεις που άσκησαν ανώτατα στελέχη του δικτύου.

Τότε, επικεφαλής του BBC ήταν ο Μαρκ Τόμσον, σήμερα διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα The New York Times.

Ο εκκεντρικός Σάβιλ, γνωστός για την ξανθή του κόμη, τα εκκεντρικά του κοστούμια και τα πούρα που κάπνιζε, πέθανε σε ηλικία 84 ετών τον Οκτώβριο του 2011.

Είχε επιδοθεί σε φιλανθρωπικό έργο και είχε τιμηθεί με τον τίτλο του «σερ» από τη βασίλισσα. Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούσαν στην μνήμη του έγινε γνωστό ότι πρόκειται να κλείσουν.

Οι σεξουαλικές επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται έχει καταγγελθεί ότι έγιναν σε μια περίοδο 40 ετών.

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί είναι γιατί η συμπεριφορά του Σάβιλ δεν αντιμετωπίστηκε ενόσω ο παρουσιαστής βρισκόταν ακόμη εν ζωή, είπε ο Τζον Γουίτινγκεϊλ, πρόεδρος της μιας εκ των δύο επιτροπών εσωτερικής έρευνας.

 

in.gr