Σε κατάληψη του Λυκείου Ελασσόνας έχουν προχωρήσει σήμερα μαθητές, διαμαρτυρόμενοι για την εν κρύπτω τοποθέτηση καμερών από τον Λυκειάρχη και την προσαγωγή δυο συμμαθητών τους τη Δευτέρα στο Αστυνομικό Τμήμα.

Το περιστατικό έγινε γνωστό, με αφορμή την προαγωγή των δυο μαθητών και όπως αποκαλύφθηκε τόσο ο λυκειάρχης όσο και ο γυμνασιάρχης στην Ελασσόνα, επιχείρησαν να προστατεύσουν το σχολεία τους, με την τοποθέτηση καμερών, καθώς στο παρελθόν είχαν υποστεί ζημιές λόγω καταλήψεων. Ωστόσο, παρέλειψαν να ενημερώσουν για την ύπαρξη τους την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι δυο μαθητές, εντοπίστηκαν στην αυλή του λυκείου, ενώ επιχειρούσαν να το καταλάβουν αντιδρώντας στην λειτουργία των καμερών. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ενημερώθηκαν για το γεγονός, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δυο μαθητές μετά από καταδίωξη και τους ακινητοποίησαν προτάσσοντας το υπηρεσιακό περίστροφο, αλλά, από την ΕΛ.ΑΣ. η διάσταση αυτή διαψεύδεται. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δόθηκαν σε τοπικά στελέχη εκπαίδευσης, οι μαθητές οδηγήθηκαν στο Τμήμα για ταυτοποίηση των στοιχείων τους και όταν διαπιστώθηκε πως πρόκειται για μαθητές, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το γεγονός, καταγγέλθηκε και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Αθαν. Μαργαριτόπουλο, ο οποίος όχι μόνο δεν είχε ενημερωθεί για την τοποθέτηση καμερών, αλλά διαπίστωσε ότι δεν είχε τηρηθεί και η προβλεπόμενη διαδικασία ζητώντας την άμεση διακοπή λειτουργίας του συστήματος.

Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Ηρώ Διώτη από την Λάρισα και οι Αναστάσιος Κουράκης και Δημήτρης Τσουκαλάς, κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο και Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια , τόσο για τις κάμερες όσοι και για τον «υπερβάλλοντα ζήλο» ,όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, των αστυνομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαργαριτόπουλο, η διαδικασία τοποθέτησης κάμερας σε σχολεία, σύμφωνα με Οδηγία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη γονέων και μαθητών, τη λειτουργία του συστήματος μόνο κατά τις νυχτερινές ώρες και διαγραφή του αρχείου το πρωί αφού ελεγχθεί το όποιο υλικό. Προβλέπεται επίσης και αξιολόγηση της όλης διαδικασίας ως προς τα αποτελέσματά της.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει καλέσει τόσο τον λυκειάρχη όσο και τον γυμνασιάρχη να δώσουν εξηγήσεις για την τοποθέτηση των καμερών μέχρι την Πέμπτη και εφόσον αυτές δεν κριθούν ικανοποιητικές θα διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook