Η Ελλάδα θα έχει μια ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημοσιονομικά πλαίσια με μηχανισμούς που θα συσταθούν από τους διεθνείς δανειστές της, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Δεν επεκτάθηκε περαιτέρω, αλλά σε συνδυασμό με τη νέα εμπλοκή στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων για το κλείσιμο του πακέτου των μέτρων και τη χαρακτηριστική δήλωση του Ευ.Βενιζέλου περί προτεκτοράτου, η δήλωση δημιουργεί βάσιμες υποψίες για νέες απαιτήσεις περί επιβολής στην Ελλάδα διεθνούς οικονομικού ελέγχου.

Όπως επισήμανε, σύμφωνα με το Bloomberg, το κύρος της Ευρώπης μπορεί να πληγεί αν δεν καταφέρει να επιλύσει την ελληνική κρίση.

«Θα είναι πολιτικά δύσκολο για την Ελλάδα να το δεχτεί», αναγνώρισε ο Γερμανός για να προσθέσει ότι «ζυγίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα» των επιλογών μας τώρα «μπορώ να πω ότι αυτό [ενν. η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος] μπορεί να γίνει με τους κατάλληλους μηχανισμούς».

Όπως πρόσθεσε τα μέτρα που έχουν προωθηθεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν «με μηχανισμούς ελέγχου, πιθανόν αυτόματους σταθεροποιητές».

Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν εξήγησε σε ποιους μηχανισμούς αναφέρεται.

«Συνοψίζοντας», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός απευθυνόμενος στο κοινό του, «σκεφτείτε τι σκέφτονται οι άνθρωποι σε άλλες χώρες του κόσμου, όταν η μεγάλη, ισχυρή Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα από μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι θεωρεί «αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους.

» Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα.»

Προς επίρρωση, πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία δέσμευση που να υπονομεύει τη δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας, διευκρινίζοντας σχετικά ότι «υπάρχει υποψία» πως η τρόικα αξιώνει να κατατεθεί η δόση σε έναν «άλλου τύπου» λογαριασμό, από τον οποίο θα απελευθερώνονται σταδιακά τα ποσά ανάλογα με την πρόοδο της χώρας και τον έλεγχο του οποίου δεν θα έχει η Ελλάδα.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook