Για τη Δευτέρα αναβάλλεται εκ νέου η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η πρόταση επιβολής μίας ειδικής έκτακτου χαρακτήρα εισφοράς στις τράπεζες με στόχο να πληρωθούν τα 550 εκατ. ευρώ του μερίσματος της κρατικής ενίσχυσης που έχουν δεχθεί οι τράπεζες με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που εκκρεμούν για το 2012.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης αλλά αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στις συζητήσεις με την τρόικα.

Σημειώνεται πως η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των βιώσιμων τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2013 προκειμένου οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να αυξηθούν στο 9% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού των ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιεύσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 αναλυτική έκθεση σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας προσδιορίζοντας την διαδικασία, ενώ την ίδια περίοδο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παράσχει επαρκή κεφάλαια με την μορφή «δανείου – γέφυρα» για να αυξήσει τα βασικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης της Δευτέρας θα βρεθεί και η πρόταση επιβολής μίας ειδικής έκτακτου χαρακτήρα εισφοράς στις τράπεζες με στόχο να πληρωθούν τα 550 εκατ. ευρώ του μερίσματος της κρατικής ενίσχυσης που έχουν δεχθεί οι τράπεζες με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που εκκρεμούν για το 2012.

Εξάλλου, για το θέμα της καταβολής των 550 εκατ. ευρώ ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο το μέρισμα να μην καταβληθεί στο Δημόσιο εάν οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή διανεμητέα στοιχεία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook