Στο Λασίθι θα υλοποιηθεί ένα απο τα έξι μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο αδειοδότησής τους από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του ΕΟΤ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη. Τρεις από αυτές τις επενδύσεις αφορούν τις Κυκλάδες (Κέα, Μήλο, Ιο), μια την Πελοπόννησο (Αχαΐα), μια τη Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία) και μια την Κρήτη.

Κοινό χαρακτηριστικό τους το μέγεθος που κυμαίνεται γύρω στις 300 κλίνες, καθώς και η σύνθετη επένδυση, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο και παραθεριστικές κατοικίες. Αναφέροντας τις
παραπάνω επενδύσεις, η υπουργός Τουρισμού εστίασε στη σημασία προσέλκυσης επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η σύνταξη του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για
τον Τουρισμό σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, το οποίο θα ανακοινωθεί άμεσα. Όσον αφορά τις συγκεκριμένες έξι επενδύσεις επιφυλάχθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το μέγεθος και τους φορείς υλοποίησής τους.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Hotel & Restaurant, στην Κρήτη η επένδυση αφορά το Sitia Bay Resort, που αναπτύσσεται σε έκταση 2.800 στρεμμάτων, με ξενοδοχείο 177 δωματίων, τουριστικές κατοικίες και γήπεδο γκολφ. Στην υλοποίηση της επένδυσης εμπλέκονται οι εταιρείες θυγατρικές της DCI, DolphinCI Fourteen Limited και Latirus Enterprises Limited.

Η πρώτη επένδυση που ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο αδειοδότησής της από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του ΕΟΤ, γίνεται από την εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας Dolphin Capital Investors S&B Holdings Ltd, στην οποία μεγάλο ποσοστό ανήκει στην εισηγμένη S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. Η επένδυση γίνεται στη Μήλο, στη χερσόνησο Τράχηλα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι πολυτελείς τουριστικές εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν, θα βρίσκονται πολύ κοντά σε χώρο όπου ασκεί εξορυκτικές δραστηριότητες
η εταιρεία. Πάντως, ήδη αγοράστηκαν και νέες εκτάσεις γης από την εταιρεία και σήμερα η εν λόγω έκταση ανέρχεται πλέον σε 2.200 στρέμματα. Σημειώνεται ότι τα προκαταρκτικά αρχιτεκτονικά σχέδια εκπόνησε μεγάλος διεθνής οίκος.

H δεύτερη επένδυση στην Τζια, υλοποιείται από εταιρεία συμφερόντων της Dolphin Capital Investors (DCI ) και αφορά έκταση 650 στρεμμάτων. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία SPV 10 Ltd, στην οποία η DCI κατέχει το 67%. Τον Δεκέμβριο του 2009 υπεγράφη συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 33% από την εταιρεία Exactarea International Limited, η οποία ολοκληρώθηκε, από
πλευράς προβλεπόμενων διαδικασιών, τον Φεβρουάριο του 2011. Η επένδυση αυτή, αν και εφόσον υλοποιηθεί όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, θα φέρει το δεύτερο resort υπό τη διεθνή επωνυμία της Aman στην Ελλάδα (το πρώτο είναι ως γνωστόν στο Porto Heli).

H τρίτη επένδυση στις Κυκλάδες γίνεται στην Ίο, και αφορά ξενοδοχείο μικρής δυναμικότητας και κατοικίες, αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 270 στρεμμάτων, από σχήμα Ελλήνων επιχειρηματιών, στο οποίο φημολογείται ότι συμμετέχει και Έλληνας εφοπλιστής (Το Hotel & Restaurant έμαθε ότι τρεις εφοπλιστές επενδύουν σε γη στην Ίο εδώ και τρία χρόνια: Ο Διαμαντής Διαμαντίδης, στο Μαγγανάρι, ο Ντίνος Μαρτίνος και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Γ. Μιχαλόπουλος).

Στη Βοιωτία, η επένδυση γίνεται από τις εταιρείες Scorpio Bay Holdings Limited και Scorpio Bay Resorts S.A. και αφορά το Scorpio Bay, επένδυση σε έκταση 1.720 στρεμμάτων στο Σκορπονέρι. Διαχειρίστρια αλυσίδα είναι η Oberoi Hotels.

Τέλος, στην Αχαΐα, η επένδυση γίνεται στα Καλάβρυτα, σε έκταση που ανήκει σε Ιερά Μονή.

(Hotel & Restaurant)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook