O  A΄ Κύκλος των «Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων 2012-2013» του «Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» που οργανώνεται από 1 Οκτωβρίου ως 23 Νοεμβρίου 2012 έχει στόχο την άμεση και δημιουργική επαφή των μαθητών και εφήβων με τη Σύγχρονη Τέχνη, την καλλιέργεια υψηλού αισθητικού κριτηρίου στους νέους και την διερεύνηση των αμφίδρομων επιδράσεων της Τέχνης με τον Άνθρωπο.

Έτσι από Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 έως Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 και με βάση τις εικαστικές εκθέσεις:

«Τα Εξαιρετικά προϊόντα του Τόπου μας» που παρουσιάζεται στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» του Δρομονέρου,

 «Από το Δώρο στο ΑντίΔωρο» που παρουσιάζεται στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» του Δρομονέρου,

«Γραφή & Ανάγνωση» που παρουσιάζεται στη «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων» στην Κεντρική Πλατεία του χωριού Παλαιά Ρούματα  

«Μυστικός Δείπνος» που παρουσιάζεται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Παλαιών Ρουμάτων» στο χωριό Παλαιά Ρούματα και 

«Βακχικά» που παρουσιάζεται στο Οινοποιείο του «Κτήματος Λουπάκη» στην κορφή του λόφου Γρα-Λυγιά,

θα οργανώνονται Εκπαιδευτικά Προγράμματα με ξεναγήσεις, συζητήσεις, εργαστήρια και δραστηριότητες για παιδιά Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφήβους και νέους από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον». 

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή έπειτα από προσυνεννόηση και συνεργασία των δασκάλων, των γονέων ή των υπευθύνων με το Μουσείο, η διάρκειά τους είναι από μία έως τέσσερεις ώρες ανάλογα το θέμα & το επίπεδό τους και κοστίζουν ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους τρία ευρώ ανά μαθητή. Μεταξύ των εισηγήσεων και των δραστηριοτήτων των παιδιών μεσολαβεί δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα όπου προσφέρονται δωρεάν στα παιδιά τοπικά προϊόντα και χυμοί. Τα υλικά για τις δραστηριότητες των παιδιών παρέχονται δωρεάν από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» (τα Φύλλα Εργασίας Νο 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 & 10 παρέχονται δωρεάν, τα προαιρετικά Φύλλα Εργασίας Νο 1 & Νο 2 έχουν κόστος 4,00 ευρώ το καθένα). 

Ανάλογα με το επίπεδο κατάρτισης των μαθητών τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα οργανώνονται σε πέντε επίπεδα:

Α.  Για παιδιά προσχολικής ηλικίας. 

Β.  Για μαθητές Α΄,Β΄, Γ΄ τάξης Δημοτικού.

Γ.  Για μαθητές Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξης Δημοτικού. 

Δ. Για μαθητές Γυμνασίου.  

Ε. Για μαθητές Λυκείου, εφήβους & νέους.

Τα Κύρια Θέματα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είναι:

1.Μουσεία & Πολιτισμός. Το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον».

2.Ο Κόσμος των Εικαστικών Τεχνών.

3.Εικόνα – Φωτογραφία – Τέχνη.

4.«Ελαίας Γη» – Ο Πολιτισμός της Ελιάς.

5.Το Περιβάλλον εκπέμπει  S.O.S.

6.«Τέχνη & Τεχνολογία – Άνθρωπος & Μηχανή».

7.Δημόσιος Χώρος. Χρήση & Επανάκτηση.

8.Κρητικός Οινικός Πολιτισμός: Μύθοι, Ιστορία & Προϊόντα της Αμπέλου.

9. «Τα εξαιρετικά Προϊόντα του Τόπου μας»

10.«Ο Δρόμος των Μουσείων»:  6 Στάσεις Πολιτισμού από το Κρητικό στο Λιβυκό Πέλαγος.

11.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»: Πολιτισμός, Συνεργασία & Ανάπτυξη στην Ενδοχώρα.

Κατόπιν έγκαιρης προσυνεννόησης μπορούν να οργανωθούν «Ειδικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα» ως προς το θέμα τους και τη δράση των μαθητών με συμμετοχή καλλιτεχνών και ειδικών εισηγητών. «Ειδικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα» για παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι διαθέσιμα. Ο εκθεσιακός χώρος στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» διαθέτει ειδική είσοδο για παιδιά και ενήλικες με κινητικά προβλήματα.

Ο ιδανικός αριθμός μαθητών ανά Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι από 25 έως 35 παιδιά. Χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είναι δυνατή η συμμετοχή ως και 55 μαθητών ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Για επισκέψεις όλων των μαθητών ενός Δημοτικού Σχολείου είναι εφικτή η ταυτόχρονη παράλληλη διεξαγωγή 2 ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε 2 διαφορετικούς τόπους δράσης έπειτα από έγκαιρη προσυνεννόηση με τους υπεύθυνους των σχολείων. Ενδεικτική ιδανική συνθήκη συνοδών ανά ομάδα μαθητών (όχι απαραίτητη) είναι 1 συνοδός ανά 7-10 μαθητές. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έχετε στην ιστοσελίδα  www.olivepress.eu  > Πινακοθήκη > Εκπαιδευτικά Προγράμματα. 

Οι υπεύθυνοι των σχολείων που επιθυμούν οι μαθητές τους να συμμετέχουν στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο προσυνεννόησης:  693 73 83 500.

Η εικαστική έκθεση «Τα Εξαιρετικά Προϊόντα του Τόπου μας» (συμμετέχουν 20 καλλιτέχνες και εκτίθενται 500 ντόπια προϊόντα) που παρουσιάζεται στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» του Δρομονέρου θα παραμένει ανοικτή για το κοινό κάθε Κυριακή από 11 το πρωί ως 9 το βράδυ έως 25 Νοεμβρίου 2012 με ελεύθερη είσοδο.

Η εικαστική έκθεση «Από το Δώρο στο ΑντίΔωρο» (συμμετέχουν 70 Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες) που παρουσιάζεται στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» του Δρομονέρου θα παραμένει ανοικτή για το κοινό κάθε Κυριακή από 11 το πρωί ως 9 το βράδυ έως 25 Νοεμβρίου με ελεύθερη είσοδο.

Η εικαστική εγκατάσταση «Μυστικός Δείπμος» του Andrei Filippov που παρουσιάζεται στo κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Παλαιών Ρουμάτων του χωριού Παλαιά Ρούματα θα παραμένει ανοικτή για το κοινό κάθε Κυριακή από 11 το πρωί ως 9 το βράδυ έως με ελεύθερη είσοδο.

Η εικαστική έκθεση «Γραφή & Ανάγνωση» (συμμετέχουν 25 Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες) που παρουσιάζεται στη «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων» η οποία βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία του χωριού Παλαιά Ρούματα θα παραμένει ανοικτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο κατόπιν προσυνεννόησης με τα τηλέφωνα:  6973478217 & 6972183301  .

Η εικαστική έκθεση «Βακχικά» (συμμετέχουν 60 Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες) που παρουσιάζεται στο Οινοποιείο του «Κτήματος Λουπάκη» στη κορφή του λόφου Γρα-Λυγιά (οροθέσιο μεταξύ των χωριών Ανώσκελης και Καρρών Κισάμου) θα παραμένει ανοικτή για το κοινό κάθε Κυριακή από 11 το πρωί ως 9 το βράδυ έως 25 Νοεμβρίου 2012 με ελεύθερη είσοδο.

Συνάμα το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Παγίδα – Trap» του Σπύρου Ζερβουδάκη στο «Μουσείο Αλιείας» του Κολυμβαρίου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως 31 Οκτώβρη 2012 από 18.00 ως 21.00, Τετάρτη έως Κυριακή (Δευτέρα και Τρίτη κλειστά) με ελεύθερη είσοδο.

Οι επισκέψεις Συλλόγων, Σχολείων, Αθλητικών Ομάδων και Ομάδων Επισκεπτών στις προηγούμενες προκαθορισμένες ημέρες και ώρες λειτουργίας των εκθέσεων καθώς και δεκάλεπτες ξεναγήσεις σε αυτές είναι εντελώς δωρεάν και χωρίς την ανάγκη προσυνεννόησης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook