Η διοίκηση των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο εκεχειρίας κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής εορτής Εΐντ αλ-Αντχά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ουσιαστικά διαψεύδοντας τις πρωτύτερες δηλώσεις του διεθνούς διαμεσολαβητή Λακντάρ Μπραχίμι, ο οποίος είχε δηλώσει πως η Δαμασκός είχε ήδη συμφωνήσει σε παύση πυρός.

«Η τελική [μας] θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα θα ανακοινωθεί αύριο [25 Οκτωβρίου]», σχολίασε μέσω γραπτής δήλωσης το συριακό ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται άλλωστε πως οι διαιρεμένες αντικαθεστωτικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει την υποστήριξή τους για την προτεινόμενη προσωρινή κατάθεση των όπλων.

Οι εξελίξεις αυτές ουσιαστικά θέτουν εν αμφιβόλω τις διαβεβαιώσεις του διαμεσολαβητή Μπραχίμι, ο οποίος νωρίτερα έχει δηλώσει πως «έπειτα από την επίσκεψη» που πραγματοποίησε στη Δαμασκό «υπάρχει συμφωνία από τη συριακή κυβέρνηση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Εΐντ». Οι δηλώσεις του κ. Μπραχίμι έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Αραβικό Σύνδεσμο στο Κάιρο.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη εκεχειρία που επετεύχθη στη Συρία, στα μέσα Απριλίου υπό τον τότε διαμεσολαβητή Κόφι Ανάν, κατέρρευσε σε διάστημα λίγων ημερών. Οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις αντήλλαξαν κατηγορίες για τη συνέχιση της βίας, ισχυριζόμενες πως η αντίπαλη πλευρά παραβίασε τους όρους της συμφωνίας.

 

skai.gr