Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών υποστήριξε με ζήλο τον προϋπολογισμό του 2013, εκτιμώντας πως «έχει προσαρμοστεί στην παρούσα κατάσταση», καθώς η εκτεταμένη αύξηση φόρων που προβλέπει αναμένεται να πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις.

«Είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, όμως είναι προσαρμοσμένος στην παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο Βίτορ Γκάσπαρ σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο υπουργός είπε πως εάν ο στόχος για το έλλειμμα κατά το επόμενο έτος επιτευχθεί χάρη στην αύξηση των φόρων, το σύνολο του σχεδίου προσαρμογής—που εφαρμόσθηκε προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις του δανείου των 78 δισεκ.ευρώ από την τρόικα, όπως συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011—θα υλοποιηθεί και χάρη στις μειώσεις των κυβερνητικών δαπανών.

Ο προϋπολογισμός του 2013 είναι «ανισόρροπος όσον αφορά τα έσοδα», παραδέχθηκε ωστόσο ο Γκάσπαρ, αλλά διαβεβαίωσε πως «το σύνολο του προγράμματος προσαρμογής και σταθεροποίησης (. . .) κατά το 61% αφορά τις δαπάνες».

Κατατεθείς στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο προϋπολογισμός για τον επόμενο χρόνο προβλέπει την εξοικονόμηση 5,3 δισεκ. ευρώ, τα οποία κατά το 80% θα καλυφθούν από τη φορολογία, με τον μέσο όρο των σχετικών επιβαρύνσεων να αυξάνεται από το 9,8% το τρέχον έτος στο 13,2% το 2013.

Σύμφωνα με αρκετούς επικριτές του, τόσο στις τάξεις της αντιπολίτευσης, όσο και σε ένα μέρος της δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας, ο προϋπολογισμός αυτός υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει την ύφεση το 2013 και να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μειώσει στο 1% τον επόμενο χρόνο, από 3% εφέτος, την συρρίκνωση της οικονομίας.

Όσον αφορά τους πολίτες, σε πρώτο χρόνο τα νέα μέτρα έγιναν δεκτά με παραίτηση—όμως η προοπτική των σκληρών μέτρων έχει πολλαπλασιάσει τις εκδηλώσεις αγανάκτησης, με πολλές στάσεις εργασίες και διαδηλώσεις να έχουν προγραμματισθεί και το κύριο εργατικό συνδικάτο CGTP να έχει προκηρύξει γενική απεργία στις 14 Νοεμβρίου.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook