Για τρεις και πλέον ώρες συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς προκειμένου να εκτιμήσει τη συμβιβαστική λύση που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και κρίθηκε πως επήλθε πρόοδος, η θέση του κόμματος παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες. Τη θέση αυτή στήριξαν και οι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Το «θρίλερ» επιτείνουν οι πληροφορίες για πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία με την τρόικα, περιλαμβανομένων των εργασιακών, σε ένα άρθρο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο και να απέχει της ψηφοφορίας για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη και στην περίπτωση του ενός άρθρου είναι ότι δεν θα ψηφίσει, θεωρώντας ότι οι κόκκινες γραμμές που τίθενται στην πολιτική πρέπει να τηρούνται.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επικοινωνία με τον Φώτη Κουβέλη για το ζήτημα των εργασιακών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ είναι αδύνατο να ψηφίσει τα εργασιακά, άφησε πάντως ανοιχτή κάποια «χαραμάδα» σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τη συνομιλία του με τον κ. Κουβέλη. Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο πιέζει ώστε όλα να κλείσουν εντός της ημέρας, αφού στην ομάδα εργασίας του Εurogroup, την Πέμπτη, οι εταίροι θα πρέπει να ενημερωθούν πως το πακέτο οριστικοποιήθηκε.

Την Τετάρτη το βράδυ δεν θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της τρόικας, αναμένεται όμως ολονύχτια προσπάθεια να πεισθεί η ΔΗΜΑΡ να συναινέσει στα επίμαχα μέτρα.

Ήδη έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις με στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι την Πέμπτη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί για τις ΗΠΑ. Αναμένεται, πάντως, οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Η τρόικα έχει δεχθεί τις εξής βελτιώσεις για τα εργασιακά: Το ανώτατο όριο αποζημίωσης για όσους εργάζονται για πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη να είναι 12 μισθοί και για τα επιπλέον έτη (πέραν των 16 ετών) να υπάρχει ένα επιπλέον ποσό έως 2.000 ευρώ. Επίσης, ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση αυξήθηκε στους τέσσερις μήνες από τρεις.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook