Μείωση 56% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που ανήλθαν σε 406 εκατ. ευρώ μετά την έκτακτη εισφορά.

Τα κέρδη, χωρίς την έκτακτη εισφορά, έφτασαν τα 485 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος), όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ΕΤΕ.

Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν άνω των εκτιμήσεων: Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν, κατά μέσο όρο, καθαρά κέρδη ύψους 328,7 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα τόκων του ομίλου ενισχύθηκαν 5%, σε ετήσια βάση, στα 4,15 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις αυξήσεις κατά 31% σε σχέση με το 2009 σε 1,365 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα σχετικά με τις δραστηριότητές στην Ελλάδα, οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 68% στο 1,011 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της, η τράπεζα σημειώνει τα υψηλά επίπεδα ρευστότητάς της (τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και στην Ελλάδα) και τη μειωμένη κατά 2,9 δισ. ευρώ άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ (έναντι της 30/9/10).

Από τις δραστηριότητές στην Ελλάδα, η ΕΤΕ κατέγραψε καθαρές ζημίες 136 εκατ. ευρώ με την έκτακτη εισφορά (έναντι κερδών 398 εκατ. το 2009). Από τη Finansbank, τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 462 εκατ. ευρώ (+1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και από τη νοτιοανατολική Ευρώπη τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 75 εκατ. ευρώ (με μείωση 19% σε σχέση με το 2009).

Η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου Tier 1 διαμορφώνεται στο 13,1% και το Core Tier 1 στο 12%.

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης αναφέρει μεταξύ άλων ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας το 2011, η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να εστιάζει τις προσπάθειες της στην ορθή διαχείριση του κεφαλαίου και των στοιχείων του ισολογισμού της, καθώς επίσης και στην βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας».

Ο ίδιος ανέφερε πως η διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Finansbank, που θα πραγματοποιηθεί στις κατάλληλες συνθήκες της αγοράς, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου, προσθέτοντας πως η τράπεζα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση των λειτουργικών της εξόδων και για διατήρηση της προ προβλέψεων κερδοφορίας σε υγιή επίπεδα, ικανά να απορροφήσουν άνετα τις επισφάλειες.

Ως σημαντικό στόχο ανέφερε επίσης την σταδιακή απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ενώ προτεραιότητα για την τράπεζα είναι η ενίσχυση των προσπαθειών ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των βιώσιμων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΕ Β.Ράπανος ανέφερε σε σχετική δήλωσή του: «Η Ελλάδα εφαρμόζει με επιτυχία ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής, που έχει ήδη μειώσει εντυπωσιακά το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010 και έχει εφαρμόσει σε μικρό χρονικό διάστημα εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς όπως στο ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, την δημόσια διοίκηση και το σύστημα υγείας μεταξύ άλλων».

«Το 2011 θα είναι χρονιά ορόσημο με στόχο περαιτέρω βαθιές τομές στην οικονομία, παρότι η χώρα θα βιώνει τρίτη συνεχή χρονιά ύφεσης» συνέχισε ο Β.Ράπανος, συμπληρώνοντας πως «εν τούτοις, πιστεύω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για ανάκαμψη και να εισέλθει η οικονομία σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να λάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες που θα του επιτρέψουν να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook