Εξαιρετικά επώδυνο θα είναι το 2013 για το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με παρατεταμένη ύφεση και υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται επιβαρύνουν το χρέος των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.

Από την περιφέρεια της Ευρωζώνης, μόνο η Ιρλανδία βρίσκεται σε πορεία επιστροφής στην ανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι το 2014, για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των 16 αναλυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση για το 2013, ενώ αναμένουν για την ίδια χρονιά στο 3% τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα, με την πλειοψηφία των αναλυτών να την τοποθετεί στο 26,1% στα τέλη του 2013, από 25,1% που ήταν τον περασμένο Ιούλιο.

Ομόφωνα και οι 16 αναλυτές, συμμερίζονται την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά την οποία η Ευρωζώνη πρέπει να χαλαρώσει τη λιτότητα που εφαρμόζει.

Για την Ισπανία οι αναλυτές τοποθετούν στο 1,5% την ύφεση της οικονομίας και στο 25,8% την εκτίναξη της ανεργίας.

Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Πορτογαλία θα σημειώσει ύφεση 1,5%, ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 16,4%.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook