Τρόπους αντιμετώπισης του φαινόμενου των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων οπωροκηπευτικών προϊόντων, συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, την Τετάρτη 24/10. Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων του Ηρακλείου, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα σημεία διακίνησης προϊόντων, σε εισαγωγείς, στις λαχαναγορές και στο λιανικό εμπόριο, ενώ δόθηκε η δέσμευση ότι όσοι κόβουν πλαστά τιμολόγια και εντοπίζονται, δεν θα παίρνουν φορολογική ενημερότητα.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε ότι το ΥπΑΑΤ θα καταθέτει στο Υπουργείο Ανάπτυξης τα στοιχεία εισαγωγής οπωροκηπευτικών από τις χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και από τρίτες χώρες, ώστε να γνωρίζει η Γενική Διεύθυνση Καταναλωτή τους εμπόρους που εισάγουν αυτά τα προϊόντα, για να προχωρήσει σε ελέγχους ισοζυγίου.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι υπολειμμάτων στις πύλες εισόδου αλλά και στη λιανική αγορά. Ακόμη, υπήρξε η δέσμευση εκ μέρους των βουλευτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη ότι θα γίνουν κινήσεις για να κατατεθεί τροπολογία αναφορικά με το φόρο για το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, που συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένουμε από τη Γαλλία να μας ενημερώσουν για τη συγκεκριμένη διάταξη, ώστε να καταφέρουμε να τεκμηριώσουμε την επιβολή του φόρου για το διοξείδιο του άνθρακα στα εισαγόμενα προϊόντα. Αφού συμβεί αυτό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σαν τροπολογία σε σχετικό νομοσχέδιο».

Η σύσκεψη έγινε μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχος Κορασίδης, Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου και Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου.

Οι παραγωγοί της Κρήτης υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο καιρό εισάγονται τεράστιες ποσότητες ντομάτας, κυρίως από τα Σκόπια, αλλά και από την Αλβανία, που «βαφτίζονται» Ελληνικές και διατίθενται στην αγορά, χωρίς να διαθέτουν κανένα πιστοποιητικό ποιότητας. Επισημαίνουν ακόμη ότι οι ντομάτες αυτές δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή στις χώρες αυτές γίνεται ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη.

Ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί της Πελοποννήσου. Σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών αναφέρουν ότι οι λαχαναγορές της χώρας έχουν γεμίσει με τομάτες Σκοπίων και Αλβανίας που φτάνουν στην ελληνική αγορά ως «ελληνικές», ενώ παράλληλα ζητούν να γίνουν αυστηροί έλεγχοι και «η ταυτότητα των προϊόντων να φτάνει μέχρι την τελική κατανάλωση».

agrotypos.gr/Σταύρος Παϊσιάδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook