Έντονο προβληματισμό στις διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις με σκοπό να μπλοκάρουν τις διαδικασίες ανάδειξης συμβουλίων διοίκησης.

Μέχρι σήμερα, η εκλογική διαδικασία σε κανένα ίδρυμα δεν έχει ολοκληρωθεί ομαλά και το μόνο πανεπιστήμιο που έχει εκλέξει τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου του είναι το Χαροκοπειό. Σε αυτό μετά από δυο άκυρες εκλογικές διαδικασίες – λόγω κινητοποιήσεων – επιστρατεύθηκε την Παρασκευή η μέθοδος της ηλεκτρονικής ψήφου, οπότε και εξελέγησαν τα έξι μέλη του νέου διοικητικού οργάνου.

Αυτή την εβδομάδα εκλογές είχαν προγραμματιστεί στην πλειοψηφία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αναβολές σημειώθηκαν στα πανεπιστήμια: Αθηνών, Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο της Θράκης, Πάντειο πανεπιστήμιο και το πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ ομαλά ολοκληρώθηκαν οι εκλογές μόνο στο ΤΕΙ Αθηνών.

Εμπλοκή και στην εφορευτική επιτροπή

Μετ’ εμποδίων έγινε χθες η ανακήρυξη υποψηφίων για τις εκλογές μελών συμβουλίου διοίκησης στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο πρακτικό του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΕΜΠ: «πριν ο πρύτανης εισέλθει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, παρεμποδίζεται από άγνωστα στα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου, κατά δήλωσή τους μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας, που εισήλθαν στην αίθουσα της Συγκλήτου και δηλώνουν ότι αντιδρούν στην εφαρμογή του Νόμου 4009/2011 και του Νόμου 4076/2012.

» Το Πρυτανικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι, υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να ανταλλάξει απόψεις και να λάβει αποφάσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Επίσης, διαπιστώνει, ότι λόγω του ότι κατέστη αδύνατη -κατά τα παραπάνω- τόσο η ανακήρυξη των υποψηφίων για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του ΕΜΠ όσο και η ανασυγκρότηση των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του ΕΜΠ.

» Το Πρυτανικό Συμβούλιο, έχοντας πλήρη αυτεπίγνωση του θεσμικού του ρόλου, εμμένει στην αρχή της νομιμότητας και εξαντλεί κάθε διαδικασία για την διεξαγωγή των εκλογών».

Μετά από όσα συνέβησαν οι πρυτανικές αρχές έστειλαν έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας, ενημερώνοντάς το λεπτομερώς για τις εξελίξεις και συγχρόνως ζητούν οδηγίες για το τι θα πράξουν από εδώ και εμπρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρύτανης μετέφερε στον υπουργό Παιδείας την πρόταση του να παραιτηθεί, αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή. Σημειώνεται όμως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, παραιτήθηκαν 14 μέλη της εφορευτικής επιτροπής, σε σύνολο 18. Παράγοντες της πολυτεχνειακής κοινότητας μετά τις χθεσινές εξελίξεις έκαναν λόγο για τέλμα, ζητώντας τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας.

Λύση η ηλεκτρονική ψήφος

Πλέον, όλες οι διοικήσεις προσανατολίζονται στην έσχατη λύση της επιστολικής – ηλεκτρονικής ψήφου για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, δυνατότητα που τους παρέχει ο αναθεωρημένος νόμος – πλαίσιο, όπως ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να αποφασίσει – κατά πάσα πιθανότητα- εάν τελικά θα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα εκλογές με το σύστημα της «ηλεκτρονικής» ή της «επιστολικής» ψήφου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook