Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης. Διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων επί δύο συνεχόμενες τετραετίες (1979-1982 και 1982-1986), οπότε τον διαδέχθηκε ο Μιλτιάδης Έβερτ. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στη 1μμ, από το Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών.

O Δημήτρης Μπέης γεννήθηκε το 1928 στην Έδεσσα. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά (1944) συνελήφθη και στάλθηκε από τους Άγγλους στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ετίμησε με το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη.

Φοιτητής της Νομικής μετείχε στην ομάδα που ανέτρεψε τα διορισμένα φοιτητικά συμβούλια. Αντιπρόεδρος του πρώτου αιρετού φοιτητικού οργάνου (ΔΕΣΠΑ). Μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, όπου εκλέχτηκε πρόεδρος των Ελλήνων σπουδαστών.

Ως δικηγόρος μετείχε στις μεγάλες δίκες της δεκαετίας του ΄50 κατά φοιτητών και εργατών που εδιώκοντο από το αστυνομικό καθεστώς. Ηγήθη των δικαστικών αντιπροσώπων που κατήγγειλαν τις εκλογές βίας του 1961.

Το 1964 εκλέγεται δήμαρχος Ζωγράφου. Συνελήφθη και υπέστη διώξεις από τη χούντα. Στη Μεταπολίτευση επανεκλέχτηκε δήμαρχος Ζωγράφου. Το 1978 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων και επανεκλέχτηκε το 1982. Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (1979-1986).

Το 1989 βουλευτής ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχτηκε τρεις φορές. Ψηφίστηκε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Σημαντικές οι παρεμβάσεις του για την αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών.

Η παρουσία του αποτέλεσε σταθμό στο αυτοδιοικητικό κίνημα. Διαμόρφωσε τη γενιά των αυτοδιοικητικών στελεχών που πίστεψαν ότι δεν αρκεί ο δήμαρχος να είναι διεκδικητικός εναντίον της κυβέρνησης. Με τις δυναμικές του παρεμβάσεις και καταλήψεις αποκτήθηκαν κοινόχρηστοι χώροι εκατοντάδων στρεμμάτων, κατασκευάστηκαν άλση, πλατείες, αθλητικά κέντρα και δεκάδες κτίρια για το κοινωνικό έργο του Δήμου.

Επί θητείας του η Αθήνα γέμισε πράσινο. Φυτεύτηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δέντρα, θάμνοι κ.λπ.

Προώθησε τον «υγιή» αθλητισμό με αθλητικά κέντρα, το πρόγραμμα «αθλητισμός για όλη την οικογένεια», το «Γύρο της Αθήνας», ενώ αναπτύχθηκε το περιβαλλοντικό κίνημα και έγιναν οι μεγάλες κινητοποιήσεις για το νέφος.

Δημιούργησε λέσχες για την τρίτη ηλικία και καθιέρωσε τις θερινές διακοπές.

Πολιτιστική επανάσταση με δημιουργία χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, άνοιγμα στους νέους καλλιτέχνες, ίδρυση Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Δημοτικής Πινακοθήκης και Βιβλιοθήκης, αναβίωση του αθηναϊκού καρνάβαλου.

Πρώτος ο Δήμος Αθηναίων αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook