Από τον καιρό που η κρητικοπούλα πριγκίπισσα Αριάδνη κρατούσε το νήμα –νόημα του πολιτισμού της Κρήτης στα χέρια της, μέχρι την εποχή της Λυσιστράτης που έλεγε ότι θα οργανώσει την πολιτική ζωή όπως το αργαστήρι της, η λαϊκή τέχνη ενώνει το αληθινό με το συμβολικό.

Ο λαϊκός πολιτισμός ήταν πάντα δημιουργία και όνειρο. Και η σφακιανή δεσιά το πλέξιμο των νημάτων του στημονιού, είναι μία πανάρχαια τέχνη. Η ακούραστη λαογράφος Μαρί Ναξάκη πριν από είκοσι χρόνια άρχισε να περιπλανιέται στα λημέρια των σφακιανών όπου γνώρισε και εκτίμησε την μοναδικότητα της σφακιανής δεσιάς και εκτίμησε την αξία αυτής της εργασίας.

Αυτήν την περιπλάνηση καταγράφει το ντοκιμαντέρ του Χανιώτη σκηνοθέτη Κώστα Νταντινάκη με τίτλο « Μαρί Ναξάκη, η τέχνη της σφακιανής δεσιάς» που θα προβληθεί το Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012, στις 7:30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Αντώνης Μαρτσάκης ερμηνεύει τα τραγούδια της ταινίας, ενώ για την μοναδική τέχνη της δεσιάς μιλούν επίσης η δασκάλα της λαογραφίας Αθανασία Ατσαλάκη και η δημιουργός της κρητικής φορεσιάς Δήμητρα Κτιστάκη. Η επιστημονική έρευνα είναι της αρχειονόμου Θεανώς Μποράκη.

Την εκδήλωση οργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Κέντρο Παραστατικών Τεχνών σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook