Ακόμα ένα μωρό, το δέκατο, εξέπνευσε στη Βρετανία στο χειρότερο ξέσπασμα κοκίτη που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας για την Αγγλία και την Ουαλία.

Οι ασθενείς εξακολουθούν να αυξάνονται: 1.322 άνθρωποι εμφάνισαν τη νόσο το Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας σε 6.121 το συνολικό αριθμό των ασθενών φέτος.

Τα νεογέννητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο η ασθένεια να αποβεί μοιραία.

Τον περασμένο μήνα καμπάνια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αφορούσε τον εμβολιασμό των εγκύων προκειμένου να περάσουν την προστασία και στα έμβρυα που κυοφορούν.

Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 περιστατικά κοκίτη στη Σκωτία και περίπου 200 στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά κανένας θάνατος.

Η λοίμωξη μπορεί να «μπλοκάρει» τη διαδικασία της αναπνοής σε ένα μωρό ή να οδηγήσει σε πνευμονία, εγκεφαλική βλάβη, απώλεια βάρους και θάνατο.

Τα νεογέννητα είναι πολύ μικρά για να «θωρακιστούν» με τους καθιερωμένους εμβολιασμούς, που αρχίζουν στο δεύτερο μήνα.

Για το λόγο αυτό οι γυναίκες που βρίσκονται μεταξύ της 28ης και της 38ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης συστήνεται να εμβολιαστούν με στόχο η ενίσχυση του ανοσοποιητικού της μητέρας να περάσει στο μωρό.

«Μας ανησυχεί πολύ η αύξηση των περιστατικών κοκίτη και των θανάτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας. «Όλοι οι γονείς θα πρέπει να διασφαλίσουν πως τα παιδιά τους εμβολιάζονται στην ώρα τους, ακόμα και τα μωρά γυναικών που είχαν εμβολιαστεί στην εγκυμοσύνη, προκειμένου η προστασία να συνεχιστεί στην παιδική τους ηλικία», πρόσθεσε.


newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook