Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη βουλή θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος το έμφραγμα που έχει προκληθεί στην αγορά από τις κινητοποιήσεις του ΤΕΕ.

Η παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ όμως θα αφορά μόνο την έκδοση της βεβαίωσης από μηχανικό (και όχι την συνέχιση της υποβολής δηλώσεων), προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή δικαιοπραξιών από τους πολίτες και τους συμβολαιογράφους (μεταβιβάσεις, συμβόλαια κ.α).

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η ρύθμιση για όσο διάστημα παραμείνει ανενεργό το σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου που εκδίδει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις, θα δίνει τη δυνατότητα ιδιόχειρης βεβαίωσης με σφραγίδα του μηχανικού προκειμένου αυτή να προσαρτάται στα συμβόλαια. Η βεβαίωση θα ισχύ για όσο διάστημα διαρκούν οι κινητοποιήσεις και θα αντικαθίσταται από την κανονική μόλις το σύστημα τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει «να καλύψει το υφιστάμενο κενό νόμου σε περίπτωση μη λειτουργίας -για οποιονδήποτε λόγο- του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το ΤΕΕ. και για όσο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί, ώστε να είναι εφικτή σε κάθε περίπτωση η έκδοση βεβαίωσης από μηχανικό» επισημαίνουν από το υπουργείο.

Νωρίτερα, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος είχε καλέσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι τεχνικός σύμβουλος του Κράτους, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων για την χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ αποφασίστηκε αργά το απόγευμα να δημοσιοποιηθεί, προφανώς υπό το βάρος των επιπτώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά από την συνέχιση των κινητοποιήσεων των μηχανικών έως και τις 4 Νοεμβρίου. Μένει να διευκρινιστεί πάντως εάν οι μηχανικοί που βρίσκονται σε αποχή, θα είναι πρόθυμοι να δίνουν την σφραγίδα τους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook