Την ώρα που στην Ευρώπη περιμένουν την έκθεση της τρόικας για τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη -παρά τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ- να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα νέα μέτρα για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η ΔΗΜΑΡ επανέλαβε την ομόφωνη και σταθερή άρνησή της να αποδεχτεί την τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις.

«Απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους εταίρους και τους καλούμε να αποσύρουν τις αξιώσεις που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της χώρας μας» αναφέρει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ πρότεινε είτε να αποσυρθούν τα εργασιακά, είτε να αποσυρθούν προσωρινά έως το τέλος 2013, οπότε θα υπάρξει ούτως ή άλλως επικαιροποίηση του μνημονίου, είτε -τέλος- να έρθουν σε ξεχωριστό άρθρο προκειμένου το κόμμα του κ. Κουβέλη να μπορεί να ψηφίσει «παρών».
Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και τα επόμενα εικοσιτετράωρα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να κατατεθούν προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου θα έχουν έρθει στη Βουλή δύο νομοσχέδια που θα συνοδεύουν τη συμφωνία με την τρόικα.

Το πρώτο και κρίσιμο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions) του νέου μνημονίου, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα και θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2013.

Πάντως, στελέχη της ΔΗΜΑΡ δήλωναν ακόμα και την Παρασκευή ότι το κόμμα δεν θα μεταβάλει τη στάση του, ακόμα και αν η κυβέρνηση φέρει τα εργασιακά στη Βουλή μαζί με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία η ΔΗΜΑΡ αποδέχεται.

«Θα πάμε μέχρι τέλους» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τσούκαλης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Εάν η τρόικα δεν αποσύρει τα εργασιακά, τότε η κυβέρνηση οφείλει να τα φέρει χωριστά στη Βουλή» συνέχισε ο ίδιος.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναμένουν την επιστροφή Βενιζέλου από τις ΗΠΑ, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να συγκληθεί και η ΚΟ.

Ωστόσο, στο εσωτερικό ήδη εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για σειρά θεμάτων, όπως το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της ενημέρωσης της Ολομέλειας της Βουλής.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook