Ηχηρό ‘παρόν’ έδωσε το Ρέθυμνο, αλλά και γενικότερα η το νησί μας σε Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης  στο Στρασβούργο την Τρίτη 23 Οκτωβρίου.

Οι Γάλλοι επισκέπτες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τις γεύσεις και την Κρητική γαστρονομία την οποία ευχαρίστως δοκίμασαν όσο και για τις ομορφιές του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης του Ρεθύμνου, τις οποίες απόλαυσαν μέσω  των βιντεοπροβολών που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο χώρο  της  Έκθεσης.

Γενικότερα η επικοινωνία του Ρεθύμνου με τον Στρασβούργο διεξάγεται σε φιλελληνικό κλίμα, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία  αυτής της πρωτοβουλίας και την ωφελιμότητά της.

Το απόγευμα  της ίδιας ημέρας , ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κι Επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών στην Αρχαία  Ελεύθερνα Ν. Σταμπολίδης παρουσίασε το ανασκαφικό έργο στην περιοχή και τα ευρήματα του τα οποία απέσπασαν το θαυμασμό όσων παρακολούθησαν την εισήγησή του, στην κατάμεστη αίθουσα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Στρασβούργου.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι κατόπιν συνεργασίας του με τη Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Στρασβούργου, συμφωνήθηκε να φιλοξενηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Ελεύθερνας σε Έκθεση  που θα διοργανωθεί στο Αρχαιολογικό  Μουσείο Στρασβούργου το 2014.

Ανοιχτή συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα – Ενεργειακή Πολιτική στο τραπέζι

Στην ίδια αίθουσα του Παν/μιου λίγο αργότερα διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση  με θέμα την ευρωπαϊκή κι ελληνική κρίση στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης  Γιώργης Χ. Μαρινάκης, οι  Ευρωβουλευτές  κ.κ. Χατζημαρκάκης,  Σταυρακάκης, και οι Καθηγητές Παν/μίου κ.κ Σιδηρόπουλος και Νανόπουλος ,  ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Στρασβούργου κ. Νίκολα Ματ (ο Δήμαρχος κ. Roland Reis χρειάστηκε να μεταβεί εκτάκτως στο Παρίσι εχθές) με συντονιστή το Δημοσιογράφο Κλώντ Κεϊφλιν.

Στον εκτενή  διάλογο που ακολούθησε  στο οποίο συμμετείχαν  Πανεπιστημιακοί , η Αντιπεριφεριάρχης  Ρεθύμνου κα Λιονή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος, ο κ. Γ. Γιακουμάκης Πρόεδρος ΕΒΕ, ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης πρόεδρος του συλλόγο Ξενοδόχων,   αποτέλεσε κοινό τόπο η άποψη ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική.

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συσπείρωσης των λαών της Ευρώπης, έγιναν αναφορές στην άδικη και σκληρή οικονομική πολιτική  που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν και στην προσπάθεια που οφείλει να καταβάλει η χώρα μας ώστε να προσελκύσει τους εξαίρετους επιστήμονες που διαθέτει για  να παραμείνουν στη χώρα και να μην την εγκαταλείπουν επιλέγοντας χώρες του εξωτερικού για να εργαστούν.

Συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής πολιτικής αφού η χώρα μας διαθέτει πλούσιο ενεργειακό δυναμικό που περιμένει αξιοποίηση ενώ ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι ευχαριστίες που ακούστηκαν προς τη χώρα μας για τον πολιτισμό που έχει προσφέρει σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η παρουσία του Ρεθύμνου και πάλι προκάλεσε αίσθηση με τη συνδρομή των μουσικών παραμυθιών, που ξεχείλιζαν από την κρητική ψυχή, του  Λουδοβίκου των Ανωγείων και των καλλιτεχνών συνεργατών του ενώ στη συνέχεια, οι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων κέρδισαν επάξια τον ενθουσιασμό των παριστάμενων προσφέροντας τους αντιπροσωπευτικά δείγματα της λεβεντιάς της Κρήτης.

Η κρητική γαστρονομία στα εστιατόρια του Στρασβούργου

Είναι σημαντικό ν αναφέρουμε πως σήμερα έξι πολύ γνωστά εστιατόρια της πόλης του Στρασβούργου σερβίρουν μενού με κρητικά πιάτα που μαγειρεύουν έξι κρητικοί σέφ με χαρακτηριστικά προϊόντα από τους εκθέτες-παραγωγούς.

Αργά το απόγευμα το χώρο της Εκθεσης ο Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης κ. Ταταράκης Μιχ. θα παρουσιάσει το προηγμένο τεχνολογικά ερευνητικό Πρόγραμμα Hyper  και η Εκθεση θα κλείσει με τη χορευτική πρόσκληση που θα απευθύνουν στους επισκέπτες o Λουδοβίκος με τους καλλιτέχνες του και οι χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου.

Αν επιχειρούσαμε να συνοψίσουμε σε μιαν πρόταση αυτό που συμβαίνει εδώ στο Στρασβούργο είναι πως το Ρέθυμνο εμφανίζεται ως μιαν πόλη με ισχυρό Πολιτισμό, Παράδοση, Αξιοπρέπεια, Δυναμική και με  όλους τους εκπροσώπους των σημαντικότερων θεσμών και δομών του ενωμένους να επιδιώκουν με αξιώσεις, επιχειρήματα και δράσεις την πρόοδό του.

 

kritikaepikaira.gr