Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας στο Δήμο Φαιστού. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι πολίτες και ιδιαίτερα οι μαθητές και νέοι του Δήμου γνώρισαν τις δομές της Δημοκρατίας μέσα από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Κογκρέσου και για το τρέχον έτος έχει ως θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα εδραιώνουν περισσότερο ενσωματωμένες κοινότητες».

Ο Δήμος Φαιστού, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη Διευθύντρια του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών Antonella Cagnolati, είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά «Πόλη των 12 Αστέρων» γεγονός που έχει σηματοδοτήσει τη δέσμευσή του έναντι στους πολίτες της και στις δημοκρατικές αξίες που θέλει να επιβεβαιώσει περίτρανα μέσα από αυτή την εκδήλωση.

Το Δημαρχιακό Μέγαρο στις Μοίρες επισκέφθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία των Γυμνασίων Μοιρών και Ζαρού και των Λυκείων Μοιρών και Τυμπακίου. Οι νέοι ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του νέου Καλλικρατικού Δήμου Φαιστού ενώ συζήτησαν με τη Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους για θέματα που τους απασχολούν.

 Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου οι μαθητές του Γυμνασίου Μοιρών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου παίρνοντας τη θέση Συμβούλων και εκφράζοντας τις απόψεις τους προς τη Δημοτική Αρχή.

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό με τη συμμετοχή τους σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο και καθώς χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας συζήτησαν το θέμα: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα συμβάλλουν σε λιγότερο αποκλεισμένες κοινότητες». Στη συνέχεια ακολούθησε ένα παιχνίδι ρόλων, όπου οι μαθητές μπήκαν στη θέση των προσφύγων και «έζησαν» την περιπέτεια της προσφυγιάς.

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Για μια μέρα Δήμαρχος», οι μαθητές του Λυκείου Τυμπακίου επισκέφτηκαν το Δήμο και συνομίλησαν με τη Δήμαρχο και τους αιρετούς μαθαίνοντας για τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και συζήτησαν μαζί τους θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν τους νέους. Στη συνέχεια οι μαθητές έγιναν «Δήμαρχοι» και οραματίστηκαν τι θα έκαναν αν θα είχαν τη δυνατότητα να γίνουν για «Για μια μέρα Δήμαρχοι».

 Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 οι μαθητές του Λυκείου Μοιρών συμμετείχαν στην εκδήλωση «Οι νέοι του Δήμου Φαιστού συναντούν τη Δημοκρατία» όπου και παρακολούθησαν τις δράσεις του Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης από την υπεύθυνη κα Βασιλική Μαδούλκα ενώ στη συνέχεια έγινε παρουσίαση από την κα Μαρία Νοϊδου, υπεύθυνη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της WWF σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τους υγροβιότοπους. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ως στόχο να αυξηθεί η προσοχή των νέων στην τοπική δημοκρατία, να ενημερωθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 ο δήμος Φαιστού διοργάνωσε τη συνάντηση «Νέοι και εθελοντισμός» με τη συμμετοχή μαθητών από το Γυμνάσιο Ζαρού θέλοντας να ενισχύσει το αίσθημα ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό.

Σε όλες τις εκδηλώσεις υπήρξε διαλογική συζήτηση μεταξύ μαθητών και αιρετών, ανταλλαγή απόψεων ενώ οι μαθητές κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πως θα ήθελαν να είναι η πόλη που ζούνε αλλά και τι θα μπορούσε να διοργανωθεί μελλοντικά για τους νέους του Δήμου Φαιστού.

Η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη εξέφρασε την ικανοποίηση της που για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Φαιστού επιλέχθηκε ως «πόλη των 12 αστέρων» τονίζοντας τη σημασία συμμετοχής των νέων και της ανταλλαγής απόψεων, ευχαριστώντας όλους εκείνους που με τη συμμετοχή τους στήριξαν ένα εποικοδομητικό διάλογο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook