Στην ανοιχτή συνεδρίαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ της 25ης Οκτωβρίου 2012, στον Άγιο Νικόλαο, παρουσιάστηκε η τεχνική έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την πυρκαγιά στο Μύρτο του Δήμου Ιεράπετρας, που έκαψε στις 7 Αυγούστου 3.250 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων.

Στην παρουσίαση αναλύθηκαν οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ για τις αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις και ενέργειες των αρμόδιων φορέων για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων στο Μύρτο που αποτελεί, όπως τονίστηκε, μια από τις πιο πλημμυρόπληκτες περιοχές της Κρήτης.

Στην παρουσίαση εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Λασιθίου, κ. Ν. Καστρινάκης και εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Προεστάκης, Α/Μ, στους οποίους παραδόθηκαν αντίγραφα του τεύχους της τεχνικής έκθεσης.

Κατά την παράδοση της τεχνικής έκθεσης ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Πέτρος Ινιωτάκης δήλωσε:

«Το ΤΕΕ και ιδιαίτερα το τμήμα Ανατολικής Κρήτης, ακόμη και σ’ αυτή την περίοδο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του τεχνικού κόσμου απέναντι στις πρακτικές της κυβέρνησης που οδηγούν σε αφανισμό το επάγγελμα του μηχανικού και τον τεχνικό κόσμο της χώρας, στέκεται με αίσθηση ευθύνης δίπλα στην κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά.

Όπως και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην πολύπαθη Βιάννο, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση της Περιφέρειας Κρήτης και με εθελοντική προσφορά των μελών της Ομάδας Εργασίας που απαρτίζεται από τους: Χάρη Αλεξάκη, ΠΜ, Κων/νο Χατζάκη, ΠΜ, Μανώλη Πολυδάκη, ΑΤΜ, Βασίλη Σκαρβελάκη, ΠΜ, Χάρη Χατζηβασίλη, ΑΤΜ, και Κων/νο Χαμηλοθώρη, ΑΤΜ, έμπειρων και εξειδικευμένων μηχανικών σε θέματα ρεμάτων, παραδίδει σήμερα μια πλήρη και τεκμηριωμένη καταγραφή για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο Μύρτο, με προτάσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμυρών που ακολουθούν δυστυχώς την καταστροφή που προκαλεί η πυρκαγιά.

Η τεχνική έκθεση που παραδίδεται στους αρμόδιους φορείς, το Δήμο και την Περιφέρεια αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της περιοχής περιλαμβάνοντας προτάσεις για άμεσες ενέργειες αλλά και μακρόχρονου σχεδιασμού ώστε να ανακουφιστεί με οριστικό τρόπο ο Μύρτος από τον κίνδυνο πλημμυρών.

Είναι πλέον ευθύνη των φορέων αλλά και των κατοίκων και των πολιτών, να αξιοποιήσουν τις προτάσεις μας και να αναλάβουν δράση. Στην πορεία αυτή, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, παρά τις όποιες δυσκολίες ορθώνονται θα σταθεί κοινωνός και αρωγός όπως αρμόζει σε κάθε δημόσιο φορέα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, παραλαμβάνοντας την τεχνική έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ δήλωσε:
«Η άμεση ανταπόκριση και η προσφορά του ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι σημαντική αυτή την περίοδο. Μέλημα μας τώρα είναι πως θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις των ειδικών με τον καλύτερο τρόπο ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες και να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις ενόψει του χειμώνα που έρχεται».

Το τεύχος της μελέτης θα παρουσιαστεί στο επόμενο διάστημα σε ανοικτή συζήτηση στην Ιεράπετρα σε συνεργασία με το Δήμο για την ενημέρωση των πολιτών και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για κάθε ενδιαφερόμενο στον ιστοχώρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook