Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου το «Ελληνορωσικό Φόρουμ Ακινήτων» που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Χανίων και το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο με κεντρικούς ομιλητές, την Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μεσιτικών Γραφείων κ. Lupashko, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτικών Γραφείων Αγ. Πετρούπολης κ. Vinogradov και τον Πρόεδρο του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστο Δήμα.

«Το προφίλ του Ρώσου αγοραστή» και τα «Πρακτικά θέματα απόκτησης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα» τα θέματα που έθιξαν οι Ρώσοι ομιλητές στους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων, δεκάδες μεσίτες τόσο από τα Χανιά όσο και από την υπόλοιπη Κρήτη, ενώ την ημερίδα πλαισίωσε και εικοσαμελής ομάδα Ρώσων που δραστηριοποιείται επαγγελματικά με το Real Estate.

Όπως τονίστηκε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Ρωσική πλευρά για απόκτηση κατοικίας στην Ελλάδα αφού η Ελλάδα τους αρέσει, τόσο για τον πολιτισμό και την ιστορία που την διδάσκονται από τα σχολικά τους χρόνια, όσο και για το κλίμα, την εξαιρετική φιλοξενία των ανθρώπων της και την Ελληνική διατροφή.

Ο Ρώσικος τουρισμός από την άλλη, προχωρά με αλματώδη βήματα αφού σήμερα οι Ρώσοι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας ξεπερνούν ετησίως το 1 εκατομμύριο, ενώ ο τουρισμός είναι αυτός που φέρνει και την ανάπτυξη στα ακίνητα.

Όπως είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού κ. Δήμας, «το φόρουμ που πραγματοποιείται για το real estate στα Χανιά γίνεται για πρώτη φορά στην περιφέρεια και σε συνέχεια αντίστοιχου που έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, ενώ τον τελευταίο χρόνο έγιναν ημερίδες, για τον τουρισμό στο Ηράκλειο και τις εξαγωγές, σε Κόρινθο και Κέρκυρα».

Ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη τιμή για το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο που βρίσκεται στα Χανιά μαζί με μια δυναμική Ρώσικη αποστολή που ασχολείται με τα θέματα της κτηματαγοράς. Η Ρωσία είναι μια ανερχόμενη Οικονομικά χώρα αφού μεγαλώνει συνεχώς το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ρώσου πολίτη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι αφίξεις Ρώσων τουριστών, γεγονός που μεταφράζεται σε δυναμική για την κτηματαγορά, τις εξαγωγές των προϊόντων και τις γενικότερες εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών. Το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο συνέχισε, σε διάστημα 1,5 χρόνου έχει συνάψει συνεργασίες με τριάντα Επιμελητήρια της Ελληνικής Περιφέρειας.

Το Ελληνορωσικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο αντιπροσωπεύεται στη Ρωσία με την βοήθεια ενός μεγάλου Νομικού Διεθνούς γραφείου που έχει έδρα τη Μόσχα, ενώ διερευνάται ο τρόπος λειτουργίας γραφείων εκεί, έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας με αρκετούς οργανισμούς όπως με την Ομοσπονδία Μεσιτικών γραφείων και προσεχώς, οι δραστηριότητες του Ελληνορωσικού θα επεκταθούν και στην Ρωσική Περιφέρεια. Στις μελλοντικές διοργανώσεις του, περιλαμβάνονται η διενέργεια ενός μεγάλου εξαγωγικού συνεδρίου, ενός συνεδρίου για τον θρησκευτικό τουρισμό, θα γίνει επανάληψη των συνεδρίων για την κτηματαγορά και τον τουρισμό, για τη Μόσχα, προβλέπεται η υλοποίηση μιας εκπαιδευτικής ημερίδας σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Αθήνας το invest Greece και το Ταμείο Αποκρατικοποίησης, ενώ με την Eurobank προγραμματίζεται για τα τέλη Μαΐου στη Μόσχα, μια μεγάλη ημερίδα για το Go International.

Ο κ. Μαργαρώνης



Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην δύσκολη Οικονομική φάση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, στην πατροπαράδοτη φιλία με την Ρωσία και στις εμπορικές σχέσεις που έχει συνάψει το Επιμελητήριο.

«Η χώρα μας ευρίσκεται – είπε μεταξύ άλλων - σε μια δύσκολη φάση της ιστορίας της , δεδομένων των Οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εθνική μας οικονομία. Όμως είμαι σίγουρος ότι η ωριμότητα του πολιτικού μας συστήματος, και με συμμάχους την τόλμη, την εργατικότητα και την αρετή του Έλληνα, θα ξεπεράσουμε και αυτό τον σκόπελο και θα κερδίσουμε όλες τις μάχες και τελικά τον «πόλεμο» για ανάπτυξη και ευημερία του Ελληνικού λαού.

Υπάρχουν συνέχισε, πατροπαράδοτη φιλία και ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα που βαδίζει στους σύγχρονους δρόμους της ανάπτυξης. Καθήκον μας είναι, και των δύο πλευρών να αναπτύξουμε περεταίρω αυτές τις σχέσεις. Όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά σ’ όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μας ενώνουν όχι μόνο η ορθόδοξη θρησκεία μας αλλά και οι κοινοί αγώνες για ελευθερία και Δημοκρατία. Πρέπει λοιπόν και σήμερα στις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συγκυρίες να πορευτούμε μαζί. Η χώρα μας είναι και φιλόξενη και ασφαλής χώρα για επενδύσεις. Η σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας μας είναι θέμα χρόνου, όμως τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις για επιχειρηματίες που βλέπουν μακριά. Σε μεγάλα project, σε real estate, στον τουρισμό, σε προϊόντα γης, η Κρήτη κατέληξε έχει απεριόριστες δυνατότητες αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε ένα νησί με πολύ καλό κλίμα και σε στρατηγική θέση στη Μεσόγειο.

Ο κ. Μυλωνάκης

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Χρήστος Μυλωνάκης παρουσιάζοντας το Νομό Χανίων με τον πολιτισμό και την ιστορία του αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας τονίζοντας ότι «τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός λαός αυτές τις μέρες, με δεδομένη την διεθνή οικονομική κρίση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Είμαστε αποφασισμένοι όμως να μείνουμε στη ζώνη του ευρώ που είναι ο ακρογωνιαίος λίθους όλων των μελλοντικών επενδυτικών μας σχεδιασμών.

Οι τουριστικές υποδομές των Χανίων συνέχισε, φιλοξενούν κάθε χρόνο πάνω από 700.000 ξένους επισκέπτες στις 44.000 ξενοδοχειακές κλίνες και σε περισσότερες από 10.000 ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες που ανήκουν σε πολίτες άλλων χωρών. Η ζωή σε μια από τις πιο ευλογημένες από το Θεό γωνιές του Πλανήτη, μας κάνει ανθρώπους εξωστρεφείς και φιλόξενους που αγαπάμε τη ζωή, την ιστορία και τον πολιτισμό μας και οι πολιτισμικοί δεσμοί στη βάση της κοινής ορθόδοξης πίστης μας, μας κάνει να βλέπουμε με ιδιαίτερη συμπάθεια τον ρωσικό λαό».

Τέλος να σημειωθεί ότι την ημερίδα χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Ποντικάκης και εκπρόσωποι από το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Σύλλογο Συμβολαιογράφων, την Ενωση Ξενοδόχων και την εταιρεία Leptos Estate Greece.