"Οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου γίνονται τα τελευταια χρόνια, θέατρο διαμάχης ,ανάμεσα σε πολίτες και μαθητές που , διαδηλώνουν κατά των μέτρων υποταγής στη νέα τάξη πραγμάτων από τη μια πλευρά και τα όργανα της τάξης από την άλλη, τα οποια εκτελώντας διαταγές , για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης τελετής ενιοτε με υπερβαλοντα ζηλο,έρχονται σε ευθεία σύγκρουση", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Χανίων.

Η ανακοίνωση συνεχίζει με τα εξής :

" Οσοι εχουν ζησει από κοντα τα γεγονοτα αυτά προβληματιζονται ιδιαιτερα και ανησυχουν. Πάντα θα πρέπει να επαναφέρουμε στη μνήμη μας τα γεγονότα όχι μόνο των εθνικών επετείων αλλά και αυτά του εθνικού διχασμού για να μη κάνομε τα ίδια λάθη.

Οι Αρχές πρωτίστως οφείλουν να προστατεύσουν την ασφάλεια των μαθητών ,τόσο αυτών που θα παρελάσουν όσο και αυτών που θα διαδηλώσουν . Οι δάσκαλοι έχουν καθήκον να ενημερώσουν και να διδάξουν στους μαθητές τους τους αγώνες του ελληνικού έθνους για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Η ελεύθερη επιλογή των μαθητών έχει σημασία όταν βασίζεται σε γνώση των ιστορικών γεγονότων αλλά και της σημερινής πραγματικότητας. Η Ενωση Γονεων εφιστα την προσοχη σε Αρχές κ διαδηλωτες , και τονιζει ,ότι η ασφαλεια των παιδιων είναι η προτεραιοτητα ολων μας και συνιστα σε ολους τους εμπλεκομενους να δειξουν τη δεουσα αυτοσυγκρατηση και σωφροσυνη.

Τέλος, καλούμε τους Διευθυντές των σχολείων να μην πιέσουν ούτε να τιμωρήσουν όσους μαθητές δεν επιθυμούν να παρελάσουν. Ζούμε στη χώρα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και η ιστορική μνήμη και τιμή προς τους αγωνιστές κατά του φασισμού μπορούν και πρέπει να επιτρέπεται να εκφράζονται ποικιλότροπα.

Ελπίζουμε για το καλύτερο και ευχόμαστε να μη ξαναδούμε τις θλιβερές εικόνες των εντάσεων κυρίως με τους σημερινούς νεοφασίστες."