Με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας μετά το πέρας των συνομιλιών ικανοποίηση διότι, όπως επισήμανε, διαπίστωσε πλήρη ταύτιση απόψεων ανάμεσα στη Λευκωσία και το Παρίσι.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη που προσφέρει η Γαλλία μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στηρίζοντας τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, απαλλαγή από τον εποικισμό και δημιουργία συνθηκών ειρήνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και να επανέλθει η ανάπτυξη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κυπριακής προεδρίας.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ασκείται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, «επειδή είναι δύσκολο να συμβιβάσει θέσεις κρατών-μελών για το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επείγει να συμφωνηθεί».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Δ.Χριστόφιας δήλωσε ότι το μόνο που μπορεί να πει, είναι να ευχηθεί επιτυχία στις γαλλικές εταιρείες που διαγωνίζονται στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδότησης.

Από πλευράς του, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να μην επιβληθούν πολύ αυστηροί όροι στην Κύπρο, η οποία διαπραγματεύεται με την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) τους όρους για ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας της.

«Επανέλαβα προς τον πρόεδρο [της Κύπρου Δημήτρη] Χριστόφια την υποστήριξη της Γαλλίας για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση» δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η λύση αυτή, σύμφωνα με τον Ολάντ, πρέπει να επιτρέπει «να εξέλθει η Κύπρος από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ταυτοχρόνως να μην επιβληθούν όροι που θα είναι υπερβολικά σκληροί, εμποδίζοντας μια επάνοδο της ανάπτυξης σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

«Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο επόμενο Eurogroup», που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε ο Γάλλος πρόεδρος, κρίνοντας ότι «αυτός θα ήταν ο καλύτερος στόχος, όχι μόνον για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη».

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε εξάλλου «στις πολύ σημαντικές προοπτικές όσον αφορά το φυσικό αέριο» ανοιχτά της Κύπρου.

«Οι γαλλικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στα αιτήματα που μπορεί να τους τεθούν» κατέληξε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook