Mε μεγάλη συμμετοχή τοπικών φορέων και παρουσία και των 4 βουλευτών των Χανίων καθώς και Δημάρχων του Νομού Χανίων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων η σύσκεψη του Δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη για λήψη απόφασης και καθορισμό περαιτέρω ενεργειών σχετικά με την Απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να μεταφέρει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Λιμάνι της Σούδας.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από το Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη για τις μέχρι σήμερα ενέργειές, που έχει πραγματοποιήσει στα συναρμόδια υπουργεία για την ανάγκη εξαίρεσης του λιμένα της Σούδας της ιδιωτικοποίησης του.

Επίσης κατατέθηκε η πρόταση από κοινού οι 7 Δήμοι των Χανίων να προχωρήσουν στην πρόταση δημιουργίας Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου αντί εκποίησης του λιμένα της Σούδας.

Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των Δημάρχων τις επόμενες ημέρες ενώ ήδη ο ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κων/νο Μουσουρούλη, και άλλους συναρμόδιους Υπουργούς στην οποία, αφού τίθενται σημαντικά ερωτήματα που αμφισβητούν την ορθολογικότητα της απόφασης ιδιωτικοποίησης του λιμένα Σούδας,  αναφέρεται η πρόταση των επτά Δημάρχων για αυτήν τη Διαδημοτική Συνεργασία.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Εναλλακτική πρόταση των (7) επτά Δήμων του Νομού Χανίων για τη δημιουργία Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου αντί της εκποίησης του λιμένα της Σούδας».

Αξιότιμοι Κύριοι ,

Όπως γνωρίζετε στο Νομό Χανίων τα λιμάνια, οι λιμενίσκοι και τα αλιευτικά καταφύγια εποπτεύονται από (2) δύο Λιμενικά Ταμεία.

Α) Το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων το οποίο εποπτεύει το λιμάνι Σούδας και όλα τα λιμάνια και λιμενικά καταφύγια των Δήμων Πλατανιά, Κισάμου, Σελίνου –Καντάνου, Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου .

Β) Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Χανίων, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν το Ενετικό Λιμάνι Χανίων και οι λιμενίσκοι της Νέας Χώρας και της Αγίας Κυριακής .
Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι προτίθεται να εκποιήσει την εκμετάλλευση του λιμένα της Σούδας σε ιδιώτη δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και αναπάντητα ερωτήματα στους φορείς της αυτοδιοίκησης, του τουρισμού, του εμπορίου και γενικότερα της κοινωνίας ολόκληρου του Νομού.

Πρώτο Ερώτημα:
Είναι δυνατόν να εκποιηθεί το λιμάνι της Σούδας, αφού μέσα στο λιμάνι και στις παρυφές του λειτουργούν οι παρακάτω στρατιωτικές εγκαταστάσεις: Nαύσταθμος Κρήτης, Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Αμερικανική Ναυτική Βάση, Πεδίο Βολής Κρήτης, Δεξαμενές καυσίμων, Αποθήκες πυρομαχικών και Σχολή Εμποροπλοιάρχων;

Δεύτερο Ερώτημα :
Εάν ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα και παραχωρηθεί σε ιδιώτη ένα τμήμα της χερσαίας ζώνης, τα μεγάλα έργα όπως η επέκταση του προβλήτα “Αδρίας” κατά 160 μ. προϋπολογισμού 10.000.000 € και η ολοκλήρωση του πολυχρηστικού λιμένα, προϋπολογισμού 20.000.000 € θα δοθούν προς υλοποίηση και εκμετάλλευση σε κάποιο ιδιώτη δεδομένου ότι έχει δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και το Λιμενικό Ταμείο Χανίων η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και η ένταξη τους εντός του 2013 στο ΕΣΠΑ; Ας σημειωθεί ότι εκτός από τα (2) δύο αυτά μεγάλα έργα αναμένεται σύντομα η έγκριση μελέτης δημιουργίας σταθμού επιβατών στο λιμάνι της Σούδας.

Τρίτο Ερώτημα :
Εάν παραχωρηθεί το λιμάνι της Σούδας σε ιδιώτη, ο οποίος ασφαλώς θα εισπράττει τα έσοδα του λιμανιού, από ποιον φορέα θα συντηρούνται με τα απαραίτητα έργα τα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια των (6) έξι προαναφερθέντων Δήμων, αφού οι Δήμοι σε αυτή την συγκυρία αδυνατούν να τα συντηρήσουν, δεδομένου ότι το Λιμενικό Ταμείο Χανίων ή θα καταργηθεί ή θα καταρρεύσει οικονομικά;

Αξιότιμοι Κύριοι,
Μετά τα παραπάνω αναπάντητα ερωτήματα, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης του Νομού Χανίων ως εναλλακτική λύση στην εξαγγελθείσα από την Κυβέρνηση εκποίηση του λιμανιού της Σούδας, προτείνουμε την δημιουργία ενός Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, με τη μορφή νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι του Νομού και στο οποίο θα υπαχθούν όλες οι αρμοδιότητες και το προσωπικό των (2) δύο Λιμενικών Ταμείων που λειτουργούν σήμερα.

Η πρόταση αυτή που επαναλαμβάνω απηχεί τις θέσεις όχι μόνο του Δήμου Χανίων αλλά και των άλλων (6) έξι Δήμων του Νομού, είναι ρεαλιστική, είναι εφικτή και συμφέρουσα και για την πολιτεία και για την Αυτοδιοίκηση και προπάντων την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

Επισημαίνουμε ότι υπάρχει επιτυχημένο παράδειγμα Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αυτό του Νομού Ρεθύμνου, το οποίο λειτουργεί από το έτος 2002.
Σας παρακαλούμε πριν από τη λήψη οιασδήποτε απόφασής σας, να μελετήσετε την πρότασή μας, την οποία είμαστε διατεθειμένοι να σας εκθέσουμε αναλυτικά, μετά και την περαιτέρω εξειδίκευσή της.

Είμαι υποχρεωμένος κλείνοντας να σας επισημάνω ότι, πέραν από την ομόφωνη πρόταση των (7) Δημάρχων γι΄ αυτή τη Διαδημοτική Συνεργασία, οποιαδήποτε σκέψη εκποίησης του λιμένα της Σούδας, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο των τοπικών φορέων αλλά και ολόκληρης της Χανιώτικης κοινωνίας.

Με εκτίμηση

Μανώλης Σκουλάκης

Δήμαρχος Χανίων

Κοιν/ση

1) ΓΓ Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ιωαννίδη Ιωάννη
2) ΓΓ Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κων/νο Μουντζούρη
3) ΓΓ Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και
Δικτύων κ. Ευστράτιο Σιμόπουλο
4) ΓΓ Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
κ. Δημήτρης Στεφάνου
5) Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη
6) Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Αντιπεριφερειάρχη κ . Απόστολο Βουλγαράκη
7) Πρόεδρο ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη Κων/νο
8) Αντιπρόεδρο Βουλής κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη
9) Βουλευτή Ν. Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη
10) Βουλευτή Ν. Χανίων κ. Γεώργιο Σταθάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook