Την πρότασή του για την πραγματοποίηση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη επαναφέρει ο Αλ.Τσίπρας με συνέντευξή του στο Reuters, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δηλώνει ότι για το κόμμα του δεν είναι ώρα να προκαλέσει με τεχνητό τρόπο την πτώση της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Bουλή κατά τη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα ο κ. Τσίπρας, αφού σημειώνει την αρνητική στάση του κόμματός του, προσθέτει ότι τις δυσκολίες τις έχουν τα τρία κόμματα της κυβέρνησης που άλλα υποσχέθηκαν και άλλα πράττουν σήμερα.

Αν επιβληθούν και νέα μέτρα νομίζω ότι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα, τονίζει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει ότι «εμείς δε θα σταθούμε μόνο στο να τα καταψηφίσουμε στην Βουλή, αλλά θα καλέσουμε όλους τους βουλευτές, ανεξάρτητα από τα κόμματα στα όποια ανήκουν, να σταθούν μπροστά στην ιστορική τους ευθύνη και να πράξουν σύμφωνα με την συνείδησή τους».

Για το ενδεχόμενο καταψήφισης των μέτρων και την πρόκληση χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ήδη μια χρεοκοπημένη χώρα και προσθέτει ότι δεν έχουν ακόμα χρεοκοπήσει οι τράπεζές, διότι «αν χρεοκοπήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα απειληθεί με χρεοκοπία συνολικά το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και οι ελληνικές τράπεζες είναι ζόμπι. Δεν είναι πραγματικές τράπεζες. Είναι ανοιχτές και μπορούν τα ΑΤΜ να δίνουν χρήματα, ακριβώς διότι η ΕΚΤ μπορεί να τους δίνει ρευστότητα. Και τους δίνει ρευστότητα όχι από φιλευσπλαχνία, από φιλανθρωπία απέναντι στην Ελλάδα, αλλά γιατί ξέρουν παρά πολύ καλά ότι το ρίσκο της κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι δυσανάλογο με το όφελος μιας τέτοιας προοπτικής. »

Στην ερώτηση, τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, δήλωσε ότι θα ακύρωνε το Μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματεύονταν δανειακή σύμβαση, διεκδικώντας μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, με συμμαχίες με χώρες του ευρωπαϊκού νότου, στην κατεύθυνση της λύσης που δόθηκε για το δημόσιο χρέος της Γερμανίας το 1953.

Συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των επαφών που είχε στο Παρίσι, όπου διεξήχθη η Σύνοδος των προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι με το τρίτο Μνημόνιο επιχειρείται η μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομικό προτεκτοράτο μέσα στην ευρωζώνη.

«Αυτά είναι έξω και πέρα από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πέρα και έξω από τις βασικές συντακτικές αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας καταλύουν τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και σε συνδυασμό με την σκληρή πολιτική της λιτότητας δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής όξυνσης και επέλασης, διεύρυνσης της επιρροής του νεοναζισμού, του εθνικισμού που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνους δρόμους όλη την Ευρώπη.»


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook