Με «ασθένεια» που χρειάζεται «θεραπεία» παρομοίασε την κρίση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος συμμετείχε το Σάββατο στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της πρωινής Θείας λειτουργίας στον μητροπολιτικό ναό του Λαγκαδά τόνισε ότι δεν αρκεί μόνο η διαπίστωση των αιτιών της κρίσης, αν δεν δώσουμε το κατάλληλο «φάρμακο» για να τη «θεραπεύσουμε», αντλώντας έμπνευση από τους μάρτυρες της εκκλησίας και τους μάρτυρες για την ελευθερία της πατρίδας. Σημείωσε, ότι δεν έχει νόημα «να θρηνούμε για αξίες που χάσαμε και αρχές που δεν τηρήσαμε» απλώς ως διαπίστωση, «χωρίς μετάνοια, χωρίς αλλαγή και θεραπεία».

«Όταν λέμε μετάνοια εννοούμε αλλαγή μυαλών, αλλαγή συμπεριφοράς» συνέχισε ο αρχιεπίσκοπος, υπογραμμίζοντας ότι οι εγωϊστικές συμπεριφορές και η απληστία υποβιβάζουν και ευτελίζουν τον άνθρωπο. Ο κ. Ιερώνυμος το μεσημέρι του Σαββάτου έκανε τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα Ελευθέρια της πόλης και εγκαινίασε την έκθεση παλαιτύπων βιβλίων της μητρόπολης Λαγκαδά.

Αργότερα σε εκδήλωση στην αίθουσα «Αγία Κυράννα» ο κ. Ιερώνυμος πρόσθεσε ότι, όπως και οι πρόγονοί μας, έτσι και σήμερα «έχουμε χρέος να παλέψουμε και να αγωνιστούμε» και να τιμούμε τα σύμβολα μας με σθένος, όπως επιτάσσει ο σεβασμός στην πολιτιστική μας παράδοση.

Το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Λαγκαδά στο δημαρχείο. Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, αντέκρουσε εμμέσως απόψεις που τάσσονται υπέρ διαχωρισμού εκκλησίας - κράτους, αντιτείνοντας ότι και οι δύο θεσμοί έχουν την ίδια αποστολή να βοηθούν και να στηρίζουν τον άνθρωπο.

real.gr