Το τέλος παρεπιδημούντων που καταβάλλουν οι ξενοδόχοι υπέρ των δήμων επιθυμούν να επαναφέρουν οι δήμαρχοι, είτε με αύξηση του σημερινού ποσοστού του (0,5%) είτε με νέα μορφή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες των δήμων.

Όπως γράφει σήμερα το «Κέρδος», το θέμα συζητείται ήδη μεταξύ των αιρετών εν όψει της κατάρτισης νομοσχεδίου-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, που θα επιφέρει αλλαγές στον «Καλλικράτη» και αναζητείται η διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης που θα κατατεθεί για να συμπεριληφθεί σ' αυτό.

Για επαναφορά του τέλους παρεπιδημούντων κάνει λόγο η Επιτροπή Θεσμών της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το αίτημα αποδίδεται από την πλευρά των δημάρχων στο γεγονός ότι όπου υπάρχει επισκεψιμότητα (σε τουριστικές περιοχές κατά κύριο λόγο), επέρχεται αύξηση των λειτουργικών δαπανών των δήμων σε βαθμό που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον τοπικό πληθυσμό.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται από τους αιρετούς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι ανάγκες της οποίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες και οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της διαχείρισης.

Οι δήμαρχοι εξατάζουν, πάντως, διάφορα σενάρια για την επιβολή του εν λόγω τέλους, το οποίο υπενθυμίζεται ότι μειώθηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ λόγω της κρίσης που είχε πλήξει και τον τουρισμό από 2% σε 0,5%. Στη συνέχεια η μείωση δεν αποκαταστάθηκε, παρά το γεγονός ότι επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ στη συνέχεια, το 2009, είχε αναγνωριστεί το δίκαιο των θέσεων των δημάρχων για το θέμα.

Κάποιοι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι το τέλος μπορεί να παραμείνει με τη σημερινή του μορφή, ενιαία, αλλά με αύξηση του ποσοστού του. Υπάρχει, μάλιστα, η άποψη να τεθεί πλαφόν και από 'κει και πέρα κάθε δήμος, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να καθορίζει το ποσοστό. Αλλοι αιρετοί υποστηρίζουν ότι το τέλος παρεπιδημούντων πρέπει να επιβληθεί με μετρήσιμα αποτελέσματα και ύστερα από μελέτη, για κάθε περιοχή.

 

zougla.gr