Συναγερμός έχει σημάνει στη Νέα Υόρκη για τον κυκλώνα Σάντι, ο οποίος αναμένεται να χτυπήσει τη Δευτέρα, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι θα φέρει ισχυρούς ανέμους ή και πλημμύρες. Κλειστά σχολεία και δημόσιοι χώροι, αναστολή κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς, υποχρεωτική εκκένωση παράκτιων περιοχών, ακυρώσεις πτήσεων εν αναμονή της άφιξης του κυκλώνα.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, τα σχολεία θα παραμείνουν τη Δευτέρα κλειστά, ενώ κάποιες παράκτιες περιοχές της πόλης θα εκκενωθούν υποχρεωτικά λόγω της Σάντι.

Το μέτρο αφορά 375.000 ανθρώπους που κατοικούν στην Ζώνη Α της Νέας Υόρκης, ανέφερε ο δήμαρχος, περιοχή που περιλαμβάνει και το Μανχάταν.

Τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας, η άνοδος των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 3,3 μέτρα στον πορθμό του Λονγκ Άιλαντ και τον κόλπο της Νέας Υόρκης, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της ακτής των ΗΠΑ, προειδοποιούν οι Αρχές.

Εν τω μεταξύ, διακόπτεται από τις 19:00 τοπική ώρα (01:00 της Δευτέρας στην Ελλάδα) η λειτουργία του δικτύου των δημόσιων μέσων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, για προληπτικούς λόγους εν αναμονή της άφιξης του τυφώνα Σάντι, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

Εκτός από το μετρό, οι Αρχές αποφάσισαν επίσης να κλείσουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι πλαζ.

Πολλές πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τη Δευτέρα έχουν ήδη ακυρωθεί.

«Αν γυρίσει και απομακρυνθεί, τόσο το καλύτερο. Πραγματικά θα είναι πολύ καλά. Αλλά αν όχι, εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι γι\’αυτό», σημείωσε ο Κουόμο.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς αναμένεται να ξαναρχίσουν να λειτουργούν περίπου 12 ώρες μετά το τέλος της καταιγίδας, διευκρίνισαν άλλοι αξιωματούχοι στην συνέντευξη Τύπου.

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης όπως και σε άλλες πόλεις στην ανατολική ακτή της χώρας καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Σάντι.

Η Air France και η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της που προβλέπονταν για τη Δευτέρα προς τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, την ώρα που αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει εκατοντάδες εσωτερικές πτήσεις.

Κλειστό θα παραμείνει τη Δευτέρα και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ υπάρχει πιθανότητα να μη λειτουργήσει ούτε την Τρίτη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη , ακύρωσε τις συνόδους στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής, λόγω της άφιξης του κυκλώνα.

Μεγάλη πιθανότητα καταστροφών

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ισχυρή βροχόπτωση και ανέμους μεγάλης έντασης ακόμα και για χιονόπτωση κατά μήκος της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Κίνδυνος υπάρχει και για το εσωτερικό, μακριά από τις ακτές, κυρίως εξαιτίας από τις βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και άλλα προβλήματα που αναμένεται –αν φυσικά συμβούν- να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν όταν η Σάντι φτάσει στην ανατολική ακτή προειδοποίησε σχετικά ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Παρατήρησης Τυφώνων (NHC).

«Μην βασίζεστε στο γεγονός ότι αυτός είναι ένας κυκλώνας κατηγορίας 1 (δηλαδή της χαμηλότερης από όλους) στην κλίμακα της πεντάβαθμης κλίμακας Saffir-Simpson, προειδοποίησε, εξηγώντας ότι καλύπτει μια τεράστια περιοχή και αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό κίνδυνο.

Τον Οκτώβριο του 1991, σημειώνεται, μια τεράστια καταιγίδα είχε προκαλέσει το θάνατο 13 ατόμων και ζημιές 200 εκατομμυρίων δολαρίων. «Όμως τότε οι ισχυρότεροι άνεμοι είχαν περιοριστεί στη νότια Νέα Αγγλία», σημειώνει μέλος του NHC. Με την «Σάντι», η περιοχή που θα πληγεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη και οι ζημιές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε.

Πολιτικές επιπλοκές

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι δεν περιμένει πως ο κυκλώνας «Σάντι» θα έχει επιπτώσεις στην ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή της 6ης Νοεμβρίου, σημείωσε, όμως, ότι είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί αργότερα.

«Δεν αναμένουμε ότι θα φθάσει σε τέτοιο σημείο, αλλά προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσουμε» δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο κυβερνητικό κέντρο αντιμετώπισης καταιγίδων.

Η προσέγγιση της τεράστιας καταιγίδας έχει ήδη εγείρει φόβους για μια διαταραχή της πρόωρης ψηφοφορίας σε ορισμένες πολιτείες.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ακύρωσε τις προγραμματισμένες δημόσιες συγκεντρώσεις την Δευτέρα στην Βιρτζίνια και την Τρίτη στο Κολοράντο για να μείνει στον Λευκό Οίκο και να παρακολουθεί την κατάσταση.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook