O Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας με την υποστήριξη του Δήμου Φαιστού σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας «Το Κέντρο της Κρήτης» , θα παρουσιάσει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο χώρο του παλιού σινεμά, στην Πόμπια και ώρα 20:00, τη θεατρική παράσταση «της Κακομοίρας» ή «Ο Μπακαλόγατος» όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο γνωστό κινηματογραφικό έργο του Ντίνου Κατσουρίδη και η διασκευή είναι των Χρ. και Γ. Γιανακόπουλου, και η σκηνοθεσία του Μανόλη Ζερβάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της θεατρικής ομάδας η παράσταση θα πραγματοποιηθεί για φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς αντί για εισιτήριο οι θεατές θα μπορούν να φέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας τα οποία θα διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες στα πρότυπα του κοινωνικού θεάτρου που έχει ιδιαίτερη απήχηση τελευταία από τον κόσμο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μια παράσταση με πολύ γέλιο, με έξυπνες ατάκες, που θα σας κάνει να περάσετε ένα διασκεδαστικό βράδυ.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

«Ο Ζήκος, ο Μπακαλόγατος, αφελής αλλά ετοιμόλογος, δουλεύει στο μαγαζί του κυρ-Παντελή και είναι ερωτευμένος με την Φιφίκα, που για να «παίξει» μαζί του, προσποιείται ότι ανταποκρίνεται.

Το αφεντικό του, αν και προχωρημένης ηλικίας, είναι τσιμπημένο με την κατά πολύ νεότερή του Λίτσα, και μάλιστα βάζει προξενήτρα να την ζητήσει από τον πατέρα της. Ο Ζήκος τον κοροϊδεύει για την επιλογή του αλλά αυτός δεν πτοείται.

Σε συνεννόηση με τον πατέρα της Λίτσας και ερήμην της ιδίας, προχωρεί στους αρραβώνες. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως σχεδιάζουν υπάλληλος και αφεντικό, καθώς εμφανίζονται και άλλοι υποψήφιοι γαμπροί…»

Οι συντελεστές της παράστασης αφού ευχαρίστησαν το Δήμο Φαιστού αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας δήλωσαν:

«Ο Μπακαλόγατος» και η παρέα του μετά από μια επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, έχει προγραμματίσει ως επόμενο σταθμό στις παραστάσεις του, το ιστορικό χωριό Πόμπια του Δήμου Φαιστού, όχι τυχαία αφού είναι γνωστό για την αγάπη του προς τον πολιτισμό και τα γράμματα.

Επίσης, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας, θα χαρίσει στο κοινό του μια χιουμοριστική βραδιά, αλλά ταυτόχρονα θα συλλέξει τρόφιμα, για ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση εντάσσεται στον εορτασμό του πολιούχου της Πόμπιας Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή και έρχεται ως συνέχεια των εκδηλώσεων που ξεκίνησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού από το περασμένο Σάββατο με ένα ξεχασμένο για πολλούς έθιμο το ΄΄εωθινό΄΄ όπου κατά την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου βγαίνουν οι κάτοικοι στους δρόμους και με όργανα τραγουδούν επαναστατικά τραγούδια.

Στη συνέχεια ανήμερα του εορτασμού του Πολιούχου στις 3 του Νοέμβρη, οι κάτοικοι του χωριού βραβεύουν το καλύτερο κρασί μεταξύ των τοπικών παραγωγών και στο χώρο της εκκλησίας προσφέρεται η παραδοσιακή ομελέτα (σφουγγάτο).

Στη συνέχεια ακολουθεί η λιτάνευση της εικόνας και οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με ιππικούς αγώνες με τη συμμετοχή Γεωργαλίδικων αλόγων.