Υπό πίεση από όλες τις πλευρές βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ για την επταετία 2014-2020.

Ο κ. Κάμερον είχε απειλήσει ότι θα ασκούσε βέτο επί οποιασδήποτε προσπάθειας αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η πρόταση της Κομισιόν είναι για προϋπολογισμό που θα ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στην επταετία.

Ωστόσο, κατόπιν πιέσεων από την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία αναμένεται στο Λονδίνο στις αρχές Νοεμβρίου, ο Ντέιβιντ Κάμερον φέρεται να εξετάζει την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέσα στα όρια του πληθωρισμού της ΕΕ. Ούτως ή άλλως, επισημαίνουν σχολιαστές, η σύμφωνη με τον πληθωρισμό αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού γίνεται αυτόματα σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.

Σήμερα, ωστόσο, η πιο σημαίνουσα φωνή της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Λίαμ Φοξ θα καλέσει τον πρωθυπουργό να αντισταθεί στη μεγαλύτερη συμβολή της Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, με άρθρο τους στους Τάιμς οι σκιώδεις υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών των Εργατικών της αντιπολίτευσης, Εντ Μπολς και Ντάγκλας Αλεξάντερ αντίστοιχα εντείνουν την πίεση επί του κ. Κάμερον υποστηρίζοντας όχι μόνο πάγωμα του κοινοτικού προϋπολογισμού αλλά και μείωσή του.

Σε ομιλία του στη Νορβηγία ο Λίαμ Φοξ θα αναφέρει επίσης ότι θα πρέπει να επιτραπεί η έξοδος των πιο αδύναμων χωρών-μελών από την ΕΕ, καθώς οι κινήσεις των Βρυξελλών προς μια στενή δημοσιονομική ένωση δημιουργούν αντιξοότητες και αίσθηση αδικίας στους ασθενέστερους, εντείνοντας εθνικιστικά φαινόμενα.

Εξάλλου, η βουλευτής Γκιζέλα Στούαρτ έγινε το πρώτο στέλεχος των Εργατικών που έκανε λόγο για ανάγκη να εξεταστεί η προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τον περιορισμένο ρόλο του Λονδίνου στην Ευρώπη σε περίπτωση μεγαλύτερης σύγκλισης της ευρωζώνης.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρις Γκρέιλινγκ δήλωσε ότι σκοπεύει να αναδείξει σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εκλογών του 2015 την αναθεώρηση της ισχύος της ευρωπαϊκής Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βρετανία. Ο κ. Γκρέιλινγκ κατέκρινε το δικαίωμα των δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να «επεκτείνουν» την ερμηνεία των νόμων που διέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook