Παράταση ενός μήνα, έως τις 30 Νοεμβρίου, δόθηκε στις τράπεζες για τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Για την παράταση στη δημοσίευση των ισολογισμών θα εκδοθεί υπουργική απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, φέρεται να έγινε αποδεκτό αυτό το αίτημα στη σύσκεψη, ενώ ασυμφωνία υπήρξε για το θέμα της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με τίτλους του EFSF και της εγγύησης των νέων ελληνικών ομολόγων από το ΤΧΣ.

Οι τράπεζες ζητούν τον συμψηφισμό ζημιών από το PSI σε ορίζοντα 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου και μείωση των απαιτήσεων για τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια (Core Tier I) στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους ως και το τέλος του 2015, αντί για 10%.

Στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν τα θέματα που σχετίζονται με τα 550 εκατ. ευρώ που πρέπει να δώσουν οι τράπεζες (οι τόκοι από τις προνομιούχες μετοχές που έχει το κράτος), καθώς και για τις ρυθμίσεις δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε το θέμα της παροχής εγγυήσεων μέσω του EFSF, ενώ αποκλείστηκε η ανταλλαγή ομολόγων.

Το θέμα της ρύθμισης των δανείων συμφωνήθηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει ότι το 6% του Core Tier I θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια (κοινές μετοχές) και το υπόλοιπο 3% από CoCos.

Δηλαδή, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες θα μετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να καλύψουν το 6% των ελάχιστων εποπτικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται πως η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των βιώσιμων τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2013.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook