Το αργότερο έως την Πέμπτη θα ξεκινήσει η λειτουργία της εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, βάσει των νέων διευρυμένων κριτηρίων που εκτιμάται ότι θα καλύψουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και οι αλλαγές σχετίζονται αποκλειστικά με φορολογικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ειδικότερα, το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους αυξάνεται στα 25.000 ευρώ (από 14.000).

Για τους έγγαμους ξεκινά από τα 35.000 ευρώ (από 23.350), με ένα παιδί στα 38.000, με δύο στα 41.000 και με τρία παιδιά φτάνει στα 44.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι αυτά του 2011.

Αυξάνεται επίσης και το πλαφόν στα περιουσιακά κριτήρια, όποτε πλέον δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία κάτω των 200.000 ευρώ.

Σε σχέση με την ακίνητη περιουσία, ωστόσο, για τη διασταύρωση των στοιχείων θα λαμβάνεται υπόψη το ΕΤΑΚ του 2009, το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε πως οι εκκαθαρίσεις προχωρούν πλέον γρήγορα, ωστόσο αναμένεται να ανακύψει πρόβλημα με όσους πούλησαν ακίνητα μετά το 2009.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε δικαιούχο ισχύει ανώτατο όριο ποσότητας επιδοτούμενων λίτρων και αντίστοιχο ανώτατο όριο επιδόματος ανάλογα με την γεωγραφική-κλιματική ζώνη στην οποία κατοικεί και τα τετραγωνικά μέτρα της κύριας κατοικίας του.

Η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικές-κλιματικές ζώνες.

Καθώς η επιστρεφόμενη διαφορά φόρου ανέρχεται σε 0,28 ευρώ/λίτρο, τότε το ανώτατο όριο «επιστρεπτέου ποσού» ή «επιδόματος» θα ανέλθει σε 840 ευρώ στην Α΄ζώνη, σε 504 ευρώ στη Β΄ζώνη, σε 268,80 ευρώ στην Γ΄ζώνη και σε 168 ευρώ στην Δ΄ζώνη.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook