Την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση της ΕΕ προς τη χώρα μας, στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ 2014-2020, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις προτάσεις που παρουσίασε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πόροι που προβλέπονται για την Ελλάδα την περίοδο αυτή θα μειωθούν από τα 20 δισ. ευρώ που ήταν στην περασμένη προγραμματική περίοδο σε μόλις 12 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τεράστια τη μείωση κατά 40% με δεδομένο ότι κατά τον υπολογισμό των πόρων τα δεδομένα που έλαβε υπόψη της η Επιτροπή ήταν αυτά που ίσχυαν από το 2007 έως το 2009 και όχι τα σημερινά τα οποία έχουν δραματικά επιδεινωθεί.

Επομένως, όπως είπε, το ζητούμενο είναι η αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού των πόρων σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μάλιστα το θέμα έχει τεθεί στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, αλλά θα τεθεί εκ νέου στις 13 Νοεμβρίου.

Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα και επισήμανε ότι προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχεδιασμό αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Στη σημασία των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την ανάταξη της ελληνικής γεωργίας και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

Ο κ. Τσαυτάρης διευκρίνισε ότι και την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 υπάρχουν αξιοποιήσιμοι κοινοτικοί πόροι για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

«Είναι λάθος αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι με το τέλος του 2013, με το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, τελειώνει η υποστήριξη της γεωργίας από την ΕΕ», είπε.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να έχει την υποστήριξη της ΕΕ. Θα συνεχιστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας. Το παρόν χρονικό διάστημα που λαμβάνει χώρα η διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και με συστηματικές προσπάθειες ίσως καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον πόρους για την χώρα», προσέθεσε.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ