Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε κριτική στον Γιώργο Παπαπανδρέου. Δόθηκαν υποσχέσεις παλαιού τύπου, τόνισε και χαρακτήρισε αφελή την μη υιοθέτηση της πρότασής του να εγκριθεί το πρώτο μνημόνιο από πλειοψηφία 180 βουλευτών. "Είναι ιστορική ατυχία ο γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ έφθασε να είναι αυτός που κράτησε τον μουντζούρη της κρίσης" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος.

 Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ως μικρότερο, πλέον, θα πρέπει να αποσαφηνίσει πλήρως τη φυσιογνωμία του. «Ένα μικρότερο ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι ένα πολύ καθαρότερο ΠΑΣΟΚ», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ.Βενιζέλου.

  Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ.Βενιζέλος, ζήτησε τη ψήφο των πολιτών για τη συμφωνημένη με τους εταίρους αναθεώρηση της σύμβασης και όχι για την τυχοδιωκτική καταγγελία της. Τέσσερις μήνες μετά δε μπορεί να αμφισβητείται η κυβέρνηση, δε μπορεί να πορευτεί έτσι ο τρόπος και να λειτουργήσει η δημοκρατία, τόνισε. Πρέπει να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες για τη συνέπειά μας, είπε στους βουλευτές του.

Το στόχο αυτό δεν θα τον πετύχουμε αν γίνουμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε και επανέλαβε πως είναι ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη ΔΗΜΑΡ: Ζει τις δυσκολίες της διακυβέρνησης, αλλά δεν είναι πιο υπεύθυνη από εμάς. Ξεκαθάρισε, έτσι, ότι ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τη συμφωνία με τους δανειστές για να υπάρξει ασφαλής έξοδος από την κρίση.

«Η ΝΔ δεν κυβερνά μόνη της Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι πιο ευαίσθητη από εμάς», υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 «Δεν μπορεί να αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εκλογών, λέει ο Βενιζέλος. Δεν είναι δημοκρατικά λογικό και θεσμικά ανεκτό να αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εκλογών», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος προειδοποιώντας ότι «δεν μπορεί να πορευτεί έτσι ο τόπος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη διαφωνία Λοβέρδου- Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι ήθελαν να συμμετάσχει το κόμμα στην κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη. "Την απόφαση πήρε η ΚΟ με μεγάλη πλειοψηφία, η διαφορά λύθηκε δημοκρατικά" υπογράμμισε.

Ακολούθως, πέρασε στα θέματα της κυβέρνησης. Ζήτησε για μία ακόμη φορά τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και διεμήνυσε πως χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση και πολιτική σταθερότητα. Μίλησε και για επικοινωνιακούς μηχανισμούς που επιχειρούν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ και να του κάνουν μαθήματα ανάληψης πολιτικού κόστους. "Δε δεχόμαστε μαθήματα" είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε στα επίμαχα σημεία των διαπραγματεύσεων. Είπε ότι οι διαφορές είναι πολιτικές, πολιτική πρέπει να είναι και η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ως ορόσημο έθεσε το Γιούρογκρουπ της 12ης Νοεμβρίου. Για μία ακόμη φορά ανέφερε τις προϋποθέσεις: άμεση εκταμίευση της δόσης, επιμήκυνση, κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα, μέτρα χωρίς οριζόντιο χαρακτήρα και διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις. 

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, είπε για μία ακόμη φορά και θα διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σε αυτή την κατεύθυνση χαρακτήρισε αυτονόητο τον ρόλο της Βουλής και χαρακτήρισε στοιχείο διαφάνειας την κύρωση των συμβάσεων στρατηγικού χαρακτήρα. "Αυτό είναι αυτονόητο σε όλη την Ευρώπη" είπε και ζήτησε να δεσμευτεί η κυβέρνηση. 

 

protothema.gr