Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συναντώνται με τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίντσκο και τον ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέτερ Σόρενσεν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο.

Η συνάντηση, που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως μεταδίδουν βοσνιακά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να αποδείξει την ενιαία πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ έναντι της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Στη συνέχεια, οι Χίλαρι Κλίντον και η Κάθριν Άστον θα έχουν συνομιλίες με τα μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Η κ. Κλίντον έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στο Σαράγεβο και λίγο αργότερα αφίχθηκε η κ. Άστον. Στο αεροδρόμιο του Σαράγεβο τους υποδέχθηκε και αναπληρωτής προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών και υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να τονίσει τη σημασία τήρησης των υφιστάμενων συμφωνιών και κυρίως της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον του 1995 βάσει της οποίας η χώρα είναι διαιρεμένη σε δύο ημιαυτόνομες οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία και την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία.

Η κ. Κλίντον θα υπογραμμίσει πόσο σημαντικό και επείγον είναι οι ηγέτες των ισχυρότερων πολιτικών κομμάτων της χώρας να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολιτών και να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η Βοσνία – Ερζεγοβίνη να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είμαστε απογοητευμένοι επειδή οι ηγέτες της Βοσνίας δεν έθεσαν τα συμφέροντα της χώρας σε πρώτη θέση, αλλά προώθησαν τα στενά, εθνοτικά, κομματικά η προσωπικά συμφέροντα» πρόσθεσε.

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και τα μέλη του, Ζέλικο Κόμσιτς και Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς είναι οι μόνοι αξιωματούχοι με τους οποίους θα έχουν συνομιλίες οι κ.κ. Άστον και Κλίντον, καθώς δεν προβλέπονται συναντήσεις με τους αξιωματούχους των οντοτήτων και τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (HDZ BiH), Ντράγκαν Τσόβιτς σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ εξέφρασε τη λύπη του, επειδή οι κ.κ. Κλίντον και Άστον δεν θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών Βιέκοσλαβ Μπεβάντα τονίζοντας ότι δεν θα ακουστεί η φωνή νόμιμου εκπροσώπου των Κροατών στη Βοσνία.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook